Özellikle ekonomi başta olmak üzere hayatın neredeyse her alanında yaşanan sorunlar nedeniyle birçok anket şirketinin çalışmaları iktidar partisi AKP ve ittifak ortağı MHP'ye seçmen desteğinin azaldığı gösteriyor.

İstanbul Ekonomi Araştırmaları'nın 5-11 Haziran'da 12 ilde bin 500 kişi ile yaptığı ankete göre, AKP seçmenlerinin yüzde 55'inden fazlası siyasi tercihlerinin değiştiğini söylüyor. MHP'de bu oran yüzde 65'ten fazla.

"ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK" VURGUSU

Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Derya Kömürcü bu konudaki izlenimlerini Twitter'dan paylaştı:

"AKP'den vazgeçen seçmenlerin kendilerini kararsızlar ve oy kullanmayacaklar içinde konumlandırdığı, muhalefet içinde gönül rahatlığıyla oy verecek bir alternatif bulamadıkları, bu yüzden seçim sürecinde AKP’ye geri dönebilecekleri sıklıkla dile getiriliyor.

Bu tür yorumlar, psikolojik üstünlüğü kazanmak için iktidara katkı sağlıyor, muhalif seçmenler üzerinde bir tür 'öğrenilmiş çaresizlik' hissiyle 'yine mi kaybedeceğiz' kaygısının tetiklenmesine yol açıyor. Peki durum gerçekten böyle mi?

"AKP 2002'DEKİ OY SEVİYESİNİN ALTINDA"

Öncelikle iktidarın oy kaybının geri döndürülebilir olmanın ötesine geçtiğini düşünüyorum. AKP'deki gerileme küçük küçük de olsa istikrarlı bir gerileme ve toplamda ciddi bir oy kaybına tekabül ediyor. 10 puanın üzerindeki bu kayıp AKP’yi 2002’deki oy seviyesinin altına indirdi.

AKP'nin oy oranının gerilediği seviye, bu partinin önümüzdeki seçimden birinci olarak çıkamama ihtimalini güçlendiriyor.

"CHP VE İYİ PARTİ 5'ER PUAN YÜKSELDİ"

İktidarın oy kaybettiği, ama muhalefetin oy kazanamadığı iddiası sadece bir söylence. Bu iddia, gerçeklikle hiçbir şekilde örtüşmüyor. CHP ve İYİ Parti'nin oy oranlarında 5'er puanın üzerinde artış var. Ayrıca AKP-MHP'den diğer partilere geçişler olduğu görülüyor.

Son 1 yılın bulgularını dikkatli bir biçimde incelediğimizde AKP’deki oy kaybının devam ettiğini, buna karşılık kararsızlar ve oy kullanmayacakların oranında bir artış olmadığını tespit ediyoruz.

Eğer AKP ve MHP’den kopanlar, iddia edildiği gibi muhalefet partilerine yönelmiyor olsa, kararsızların ve oy kullanmayacakların her ay biraz daha artması gerekirdi.

YENİ BİR EŞİK

Geldiğimiz nokta, yeni bir eşik olarak değerlendirebilir. Çünkü AKP'nin oy oranını kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce yüzde 25’in altında ölçüyor olmamız bu partinin artık çekirdek ve sadık seçmen kümesi içinden de oy kaybetmeye başladığının bir göstergesi."