Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 2021-2022 eğitim öğretim döneminde üniversitelerde yüz yüze eğitimin 1,5 yıl öncesinde olduğu gibi gerçekleşeceğini söyledi. Eğitim ve öğretimin üniversitelerde yüz yüze, yani öğrencilerin arkadaşlarıyla beraber, öğretim üyeleriyle beraber, kampüsün içerisinde, fakültelerde, bütün sosyal alanlarda yapılmasını arzu ettiklerini aktaran Özvar, "1,5 yıl öncesinde üniversitelerimizde nasıl yüz yüze eğitim yapıyorsak bu sene de eğitim öğretim bu şekilde başlatılacak. Öğrencilerimizi heyecanla üniversitelerimize bekliyoruz" dedi. Kampüslerde Covid-19 ile ilgili sürecin dijital sistemlerle yakından izleneceğini belirten Prof. Dr. Özvar, üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından boş kontenjanlar için iki kez ek yerleştirme yapılacağını da söyledi.

"ASLOLAN YÜZ YÜZE EĞİTİM"

Üniversitelerde öğrencilerin 1,5 yıldır uzaktan eğitim yoluyla derslerine devam ettiğini anımsatan Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu süreç kolay olmayan bir süreçti. Uzaktan eğitim, yükseköğretimin bir parçasıdır, kendisi değil. Uzaktan eğitimin, yükseköğretimde yüz yüze eğitimin yerini alması veya onu ikame etmesi beklenemez. Örgün eğitimde asıl olan yüz yüze eğitimdir. YÖK olarak bütün üniversitelerimizde yüz yüze eğitimin esas olduğunu, kural olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz 1,5 yıl boyunca Covid-19 salgını nedeniyle eğitimi bütünüyle uzaktan öğretim usulüyle yapmaya çalıştık ve başardık. Şimdi 2021-2022 akademik yılında bütün üniversitelerimizde aldığımız karara göre eğitim ve öğretim yüz yüze yapılacak."

ÜNİVERSİTELERDE ALINACAK ÖNLEMLER

Prof. Dr. Özvar, üniversitelerde salgın sürecinde sağlıklı kampüs uygulamaları konusunda YÖK, TSE ve Sağlık Bakanlığı ile geçen yıl hazırlanan rehberin güncellendiğini ve yeni duruma uyarlandığını ifade ederek, önlemleri şöyle özetledi: "Üniversitelerimizin kampüs ve derslik binalarında maske ve mesafe kurallarına uyulması, tıbbi danışmanlık verilebilmesi, dersliklerin mümkün mertebe havalandırılması, ders saatlerinin sınırlı tutulması, blok derslerin yapılmaması, mutlaka ara vererek dersliklerin havalandırılmasının sağlanması, basit gibi görünen ancak salgının yayılmasını azaltmada büyük önem taşıyan önlemlerdir. Havalandırma koşulları iyi olmayan amfi ve dersliklerle laboratuvarlarda maksimum kişi sayısı ve kapasitenin aşılmaması, öğrencilerin gruplara bölünmesi de yine önemli uygulamalardır."

HİBRİT EĞİTİM USULLERİ

Üniversitelerde derslerin bir kısmını uzaktan eğitim usulleriyle yapabilmeleri için gerekli mevzuat çalışmalarının tamamladığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Özvra, derslerin yüzde 40'ı veya herhangi bir dersin yüzde 40'ının uzaktan eğitim yoluyla yapılabileceğini söyledi. Üniversitelerde yüz yüze eğitim devam ederken bir taraftan da öğrencilerin dersin bir kısmını uzaktan eğitim usulleriyle alabileceğini belirten Özvar, uzaktan eğitimin sadece çevrim içi değil, derslere ait eğitim materyallerin bir bölümünün sisteme önceden yüklenmesi yoluyla da olabileceğini dile getirdi.

"TÜM BİLEŞENLERİN AŞI OLMASINI BEKLİYORUZ"

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, yüz yüze eğitimde tüm üniversite çalışanları ve öğrencilerin sağlığını korumanın önemine de dikkat çekti ve "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın defaatle dile getirdiği aşı konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini beklediklerini" söyledi. Özvar, "Üniversitelerimizdeki öğretim elemanlarımıza, idari personelimize ve öğrencilerimize aşı konusunda seslenmek istiyorum. Üniversitelerimizin tüm bileşenlerinin aşı olmasını bekliyoruz. Aşı konusunda hassasiyet gösterirlerse, öğrencilerimiz aşılarını olurlarsa, maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat ederlerse üniversitelerde yüz yüze eğitim öğretimi çok daha rahat, çok daha sağlıklı bir şekilde yürütebiliriz" dedi.

POZİTİF VAKA ÇIKARSA NE OLACAK?

Prof. Dr. Özvar, üniversite kampüslerinde pozitif vaka çıkması halinde ise Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı rehbere göre hareket edileceğini belirtti. Özvar, "Bunun somut adımlarını üniversitelerimiz eğitim öğretim dönemi başlamadan hemen önce bütün öğrencileriyle paylaşacak. Bütün pozitif vaka durumları karşısında nelerin yapılacağı masada şu anda bulunmaktadır" diye konuştu.