Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, "Şehirler, içinde yaşayan insanları temsil ederler. Büyük bedeller ödemiş, büyük acılar çekmiş Eskişehir, sizlerin bitmeyen sevginizle bugünlere gelmiştir" dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in 2 Eylül Eskişehir'in Kurtuluş Günü dolayısıyla yayımladığı mesaj şöyle:

“Eskişehir'imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Küçük bir Anadolu kasabası olan Eskişehir ve civarı, Kurtuluş Savaşının tüm safhalarına yakından tanık olmuş, büyük acılar çekmiş, büyük fedakârlıklarda bulunmuştu. Bugün içinde yaşıyor olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduğumuz Eskişehir, işgal güçleri tarafından yağmalanmış, talan edilmişti. 2 Eylül 1922’de Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının komutasındaki kahraman Türk Ordusu Eskişehir’i düşmandan geri aldığında şehir harap ve bitap durumdaydı. İşte o gün kelimenin tam anlamıyla taş üstünde taşın kalmadığı bu şehir bugün, tüm ülkenin ve dünyanın gıptayla baktığı bir hale gelmiştir.

Şehirler, içinde yaşayan insanları temsil ederler. Büyük bedeller ödemiş, büyük acılar çekmiş Eskişehir, sizlerin bitmeyen sevginizle bugünlere gelmiştir.

Bir şehrin bugününü anlamak ve geleceğini inşa etmek için geçmişi asla unutmamak gerekir. Bunu unutursak sahip olduğumuz şehrin ve ülkenin kıymetini asla yeterince kavrayamayız.

Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100.  yıldönümünü kutlarken, 1 asır bağımsız ve özgürce hep birlikte yürüdüğümüz yolda başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu vatan için canını vermiş tüm şehitlerimizi, tüm gazilerimizi şükranla anıyor, Allah’tan rahmet dileyerek aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.

Ruhları şad olsun.”