Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ile TEZ-KOOP-İş arasında devam eden toplu iş sözleşmesi 10 aydır sonuçlanmıyor.

HABER: ESRA TOKAT

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ile TEZ-KOOP-İş arasında devam eden toplu iş sözleşmesi 10 aydır sonuçlanmıyor. Haklarının gasp edildiğini belirten bir işçi duruma tepki göstererek, “Rektörlüğün keyfi işlemleri nedeniyle haklarımız verilmiyor” dedi. İstanbul TEZ-KOOP-İş 5 Nolu Şube Başkanı Selahattin Karakurt da rektörlüğün mobbing ve baskı uyguladığını, işçileri hafta sonları bile çalıştırıldığını söyledi.

İLK GÖRÜŞME 1 MART'TA YAPILDI

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ve bağlı işyerleri işletme toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilk oturumu 1 Mart 2021 tarihinde Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS)'nda yapıldı.

Aralık ayına girilmesine rağmen Toplu İş Sözleşmeleri’nde herhangi bir adım atılmadığını kaydeden ismini vermek istemeyen işçi, “Yaklaşık 400’ civarında işçi mağdur durumda. Akbil ya da yol parası istememize rağmen kurum günlük brüt 8 lira veriyor” dedi. İşçilerin günlük ortalama 25-30 lira yemek ücreti istemelerine rağmen Rektörlüğün sadece 13 lira yemek parası verdiğini kaydeden işçi, “İkramiyelerimiz de zamanında ödenmiyor. Rektörlüğün keyfi işlemleri nedeniyle haklarımız verilmiyor” ifadelerini kullandı.

"HAFTA SONLARI İZİN TALEBİMİZ KABUL EDİLMİYOR"

Konuya ilişkin dokuz8HABER'e konuşan İstanbul TEZ-KOOP-İş 5 Nolu Şube Başkanı Selahattin Karakurt, "Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 1 Mart'ta başladı. İşveren yani Rektörlük bizim 5 gün çalışma ve haftasonları tatil maddemizi kabul etmek istemedi" dedi.

MAVİ KART İÇİN HAFTA SONU ÇALIŞMA DAYATMASI

Asgari ücretle geçinmeye çalışan işçilere günlük sadece brüt 8 lira yol parası verildiğini kaydeden Karakurt, "Bu da yaklaşık 6 liraya geliyor. Ancak İstanbul büyük bir şehir, burada 400 işçi var. İstanbul'da ulaşım için işçilerin evlerinden kalkıp iş yerlerine bu ücretle gelmesi imkansız. Biz bu konuda diğer üniversite sözleşmelerinde olduğu gibi işçilerin, İBB'nin UKOME tarafından belirlenen aylık abonman yüklenerek kullanılan Mavi Kart'dan faydalanmalarını istedik. Bu teklifimizi işveren şart sunarak kabul etmeyi talep etti. Şartı ise işçilerin cumartesi ya da pazar günleri de çalışmasıydı" bilgisini verdi.

"HAKLARDAN TAVİZ VERMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Rektörlüğün bu maddelerine izin vermediklerini vurgulayan Karakurt, "Çünkü bu işçilerin kazanılmış bir hakkı. Sözleşmenin daha iyileştirilerek yenilenmesi gerekirken kazanılmış haktan taviz vermemiz mümkün değil" ifadelerine yer verdi.

"13 LİRAYA İSTANBUL'DA KARNINI DOYURMAK İMKANSIZ"

"Öte yandan işçilerin günlük aldıkları yemek ücretleri de gerçekçi bir rakam değil" diyen Karakurt, "İşçilere verilen 13 lira yemek ücreti ile bugün İstanbul'da karnını doyurmak imkansız. Bizim burada işverene verdiğimiz teklif de reddedildi ve anlaşma sağlayamadık. İşçiler şu an burada mağdur durumdalar" dedi.

"İŞÇİLER MOBBİNG VE BASKI İLE ÇALIŞTIRILIYOR"

Üniversite ile hala görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Karakurt, "Üniversiteden olumlu herhangi bir adım yok. Üniversite Rektörlüğü mobbing ve baskı ile işçileri hafta sonları bile çalıştırıyor. İşveren tamamen zor kullanıyor ve TİS'in yenilenmesinde tutumu olumsuz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.