Mitinge DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz , Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir , Bingöl Milletvekili Adayları Ömer Faruk Hülakü, Cemile Turhallı ve Faruk Aris katıldı.


Yağışa rağmen katılımın yoğun olduğu Büyük Bingöl Mitingi’nde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz iktidara HDP kapatma davası ve gözaltı operasyonları üzerinden yüklendi. 

Aydeniz , halkı Zazaca selamladıktan sonra sabah saatlerinde Amed merkezli 21 ilde gerçekleştirilen operasyonlara tepki gösterdi. Aydeniz şöyle konuştu : “ Siyasi darbe operasyonunun seçime yönelik olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu iktidar sadece kendi kurmayları ile seçim çalışması yürütmüyor. Valisiyle, kaymakamıyla , askeri , jandarmasıyla seçim çalışması yürütüyor. İşte bugün yaptıkları bu siyasi darbe operasyonuyla yargıyı da bu işe kattı. Yargıyı da seçimin bir malzemesi haline getirdi. Buradan bütün siyasi operasyonları , seçim darbesini şiddetle kınıyoruz. Ve asla başaramayacaksınız. “ 

Yıllardır bu sisteme karşı direndiklerini söyleyen Aydeniz “ Bu siyasi operasyonlar bize şimdiye kadar nasıl geri adım attıramadıysa bu da geri adım attırmaz. Evet siz yüzler yüzler gözaltına alıyorsunuz ama biz binler binler geleceğiz. Çalışmamızı her yere yetiştireceğiz. “ diye konuştu .

Aydeniz operasyonların sandık güvenliğine karşı olduğunu da ifade ederek şöyle devam etti : “ Onlar avukat arkadaşları gözaltına alarak sandık güvenliğini sekteye uğratmak istiyorlar. Gazetecileri gözaltına alarak aslında alanda yürütülen kirli ilişkilerinin basın yoluyla halkımıza ulaşmasına engellemek istiyorlar. Kadınları gözaltına alıyorlar . Çünkü kadınların özgürlük mücadelesinden korkuyorlar. Ama 2009’dan beridir her 8 Mart öncesi , her seçim öncesi , her newroz öncesi rutini haline geldi operasyonlar. Ama nafile gideceksiniz, kaybedeceksiniz . Korkmakta haklısınız. “ 

Kürt illerinde devletle yarıştıklarını söyleyen Aydeniz “ Bu devletin Kürt halkına karşı nasıl bir düşmanlık yürüttüğünü hergün yaşıyoruz hergün görüyoruz . Ama nafile bizler kazanacağız. Kürt halkı kazanacak , demokrasi kazanacak , faşizm kaybedecek “ dedi. 

İktidarın Kürt Diline düşmanlık yaptığını söyleyen Aydeniz , mecliste Kürtçe ve Zazaca’nın ‘X ‘ dil olarak kayıtlara geçtiğini hatırlatarak “ Zazaca konuşuyoruz diye ‘X’ yapıyorlar. Biz de buradan Çevlik ( Bingöl) ‘ten diyoruz. Çevlik halkı 14 Mayıs’ta bu iktidara bir X çekecek. “ dedi. 

Mitingde konuşan birinci sıra adayı Ömer Faruk Hülakü, partilerinin defalarca kapatılmaya çalışıldığına vurgu yaptı. Bingöl halkına seslenen Hülakü, Yeşil Sol Parti ile yoluna devam edeceklerini belirterek şunları söyledi : "Sevgili Bingöllüler, dünya üzerinde Kürt halkı kadar baskı, zulüm ve katliamla karşı karşıya kalmış, yine Kürt halkı kadar barış isteyen bir toplum bulamazsınız. 90'lı yıllarda 'Kürt yoktur' diyen zihniyet bugün 'Kürt meselesi yoktur' diyorlar. Kürt sorunu, 17 bin faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmamasıdır. Kürt sorunu Cumartesi Anneleridir, Kürt sorunu Roboski'dir. Kürt sorunu siyasi tutsaklarımızdır. Bu halk 14 Mayıs'ta sandığa gidecek, o mührü Yeşil Sola basacak ve yeni bir Türkiye inşa edecek, biz bu ülkede kardeşçe ve huzur içinde yaşayacağız. Birlikte başaracağız."


Yeşil Sol Parti ikinci sıra adayı Cemile Turhallı ise konuşmasına kendi ana diliyle başlayarak, anadilin resmi dil olana kadar mücadele edeceklerine dikkat çekti. Yeşil Sol Parti'nin şimdiden sistemi değiştirdiğini belirten Turhallı, 14 Mayıs'ın önemine vurgu yaparak, "Bu seçim, Kürtlerin Türklere hizmetçi, köle olmaktan başka hiçbir hakkı olmadığı, Alevilerin üzerine gasp ederek yattığı bir sistemin, Kürtlerin Kürt, Alevilerin Alevi olarak kaldığı bu devletin icra organlarında yer alma şansının ortaya çıktığı tarihi bir seçim olacaktır. 14 Mayıs bizim için 'bende varım, iradem benim' seçim günüdür. Bundan sonra yeşil yeşil alanlarda geliyoruz. Biz hükümetlerden bir şey istemiyoruz” dedi.

> Gökhan Biçici:
Üçüncü sıra milletvekili adayı Faruk Aris, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere değinerek, seçimin ülkenin geleceği açısından kritik bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Aris, hükümetin mülakat sistemini eleştirerek, yaklaşık 20 yıldır akraba ve dostlarını mülakatla atadığını ve bunun son bulacağını ifade etti.


Konuşmaların ardından müzik grubu Koma Ritmen  Azad ‘ın türküleri eşliğinde halaylar çekildi. / Fırat Bulut