Yeni Zelanda hükümeti, sera etkisi yaratan metan gazını azaltmak için inek ve koyunların geğirmesine vergi getirmeyi planlıyor. Yeni Zelanda böylece hayvanların yol açtığı metan gazı salımı için vergi alacak ilk ülke olacak.

BBC'nin haberine göre, nüfusu 5 milyonun biraz üzerinde olan Yeni Zelanda'da yaklaşık 10 milyon sığır, 26 milyon da koyun bulunuyor. Ülkenin toplam sera gazı salımının neredeyse yarısı, başta metan gazı olmak üzere tarımdan kaynaklanıyor.

TARIM DAHİL DEĞİLDİ

Bununla birlikte, Yeni Zelanda'nın emisyonları azaltma planına daha önce tarım dahil edilmemişti. Bu da, hükümete küresel ısınmaya karşı daha fazla özlem alma çağrısı yapanlarına eleştirilerine yol açmıştı.

İklim Değişikliği Bakanı James Shaw, "Atmosfere saldığımız metan miktarını azaltmamız gerektiği açık ve bunu nasıl başaracağımız konusunda, tarımda etkili bir emisyon ücretlendirme sistemi kilit bir rol oynayacak" dedi.

Yasa teklifi, çiftçilerin 2025'ten itibaren gaz emisyonları için vergi ödemesini öngörüyor. Plan çerçevesinde, hayvanlarına metan azaltıcı yem vermeleri ve çiftliklerde emisyonları azaltabilecek şekilde ağaçlandırma yapmaları için çiftçilere teşvikler de yer alıyor.

METAN ETKİSİ

Metan, sera etkisi yaratan gazlar arasında karbondioksitten sonraki en yaygın ikinci gaz. Geçtiğimiz yıl Glasgow'da düzenlenen COP26 İklim Zirvesi'nde ABD ve AB, metan gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 30 oranında azaltmayı kabul etti. Metanın en büyük nedenleri doğal gazın üretimi, taşınması ve kullanımı. 2008'den bu yana metan emisyonlarında büyük bir artış oldu.