Yeni seçilen ABD Senatörü John Fetterman, Türkiye'nin Rum Ortodoks Kilisesi'ne yönelik eylemlerine açıkça karşı olduğunu ve Ayasofya'nın yeniden müzeye dönüştürülmesini desteklediğini belirtti.

Fetterman'ın ekim ayı tarihli mektubu, Kongre ara seçimlerinde Pensilvanya'da Cumhuriyetçi rakibi Dr. Mehmet Öz'ü mağlup etmesiyle Washington merkezli lobi şirketi Manatos & Manatos tarafından yeniden yayınlandı.

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesini 'dini özgürlük ihlali' olarak tanımlayan Fetterman, Türkiye'nin Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Bartholomeos'a dönük 'sınırlamalarına' işaret etti.

Fetterman, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesi, 'el konulan mülklerin' kiliseye iade edilmesi, Halki Ruhban Okulu'nun yeniden açılması ve patriğin halefinin seçimine 'müdahale etme' çağrısı yaptı.

Fetterman, "Türkiye'nin Ekümenik Patrik'e dönük muamelesinin farkındayım ve Başkan (Joe) Biden ile Dışişleri Bakanı (Antony) Blinken'in bölgedeki dini azınlıklar için özgürlükleri destekleme konusundaki ısrarını şiddetle destekliyorum. Bu mücadelede Ortodoks Hıristiyan topluluğunu desteklemeyi ve tüm inanç liderleri arasında ortak eylemi teşvik etmeyi dört gözle bekliyorum" ifadelerini kullandı.