İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), mühendislerin işsizlik, çalışma koşulları ve özlük hakları için “Talebimiz geleceğimizdir” kampanya başlattı. Türkiye’de genç mühendislerinin büyük bir kısmı işsizlikle mücadele ediyor. KPSS’den 93 puan almasına rağmen atanmayı bekleyen Ahmet Özcan, “Bizi kamuya iten nedenlerin başında da inşaat sektöründeki daralma ve yeni mezunlardan istenen deneyim problemi yatıyor. Yeni mezunlar özel sektörde iş bulamıyor. Bulabilse dahi düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Ben üniversiteyi 3.0 ortalama ile bitirmeme rağmen kimse bana okulumu puanımı sormadı, sadece deneyim isteniyor” diye konuştu. İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Mahir Kaygusuz ise genç mühendislerin işsizliğinin nedenini kamunun sektörden “tasfiye” edilmesi olarak değerlendirdi.

İnşaat Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Haftası’nda mühendislerin işsizlik, çalışma koşulları ve özlük hakları için “Talebimiz geleceğimizdir” kampanya başlattı. İnşaat mühendisleri, yapımından denetimine konut inşaatlarında, üst yapı ve altyapı inşaatlarında, içme suyu kanalizasyonu, baraj, gölet, karayolu ve demiryolu hatlarının yapımından denetlenmesine kadar her alanda faaliyet gösteriyor. İl ve ilçe belediyelerinin tamamında bu işlerin hem yapım hem denetimiyle ilgili sorumlulukları bulunuyor.

İnşaat Mühendisleri Odası’nın raporuna göre; Türkiye’de her 100 inşaat mühendisinden 28’i işsiz. 100 genç inşaat mühendisinden 48’i işsiz. Çalışan 10 mühendisten 2’si kamuda çalışıyor. Türkiye’de inşaat sektörü önemli bir kazanç kapısı olarak görülürken genç mühendisler ya işsiz ya da düşük ücretlerle özel sektörde çalışmaya mahkum.

“ÜNİVERSİTEYİ 3.0 ORTALAMAYLA BİTİRMEME RAĞMEN SADECE DENEYİM İSTENİYOR”

Gazi Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden mezun Ahmet Özcan, KPSS’den 93 puan aldığı halde atanamamış bir mühendis. Cihan, özel sektörde birçok firmadan iş talebinde bulunmuş ancak deneyimi olmadığı gerekçesiyle başvurusu kabul edilmemiş. Özcan yaşadığı süreci ANKA Haber Ajansı’na anlattı:

“Ben 2017’de üniversiteye girdim. O zamanlar yüksek sıralamalarla girdik ve dolar kurundaki yükselmekler ve maliyetlerin artışından dolayı inşaat sektöründe iş bulmamız inanılmaz azaldı. Ben üniversiteyi 3.0 ortalama ile bitirmeme rağmen kimse bana okulumu puanımı sormadı, sadece deneyim isteniyor.

“ATANABİLMEMİZ İÇİN BİZİM 94 PUAN ALABİLMEMİZ GEREKİYOR. KONTENJANLARIMIZ ÇOK AZ”

Bizim öncelikli sorunumuz KPSS’deki yüksek atama puanları. Bizler kamuya atanma puanlarından çok şikayetçiyiz. İnşaat mühendisleri 90 puanla bile kamuya atanamıyor. Bizi kamuya iten nedenlerin başında da inşaat sektöründeki daralma ve yeni mezunlardan istenen deneyim problemi yatıyor. Yeni mezunlar özel sektörde iş bulamıyor. Bulabilse dahi düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Atanabilmemiz için bizim 94 puan alabilmemiz gerekiyor. Kontenjanlarımız çok az. 2020 merkezi atamada 150 inşaat mühendisi alındı. Mezun sayımızın yüzde 0,59’unu karşılıyor. Genç inşaat mühendislerinin 24 yaş altı işsizlik oranı yüzde 64.”  

Atanamadıkları için aile ve sosyal çevreden de baskı gördüklerini söyleyen Özcan, “Ailemiz çok güzel yerlerde okudun bunun neden dönüşü yok’ diyor. Bunları çevremize anlatmak inanılmaz zor ve zahmet verici. Son açıklanan merkezi atamada tüm Türkiye’de maalesef 46 kişilik bir kontenjan açıklandı. Kontenjan sayısı inanılmaz az” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Mahir Kaygusuz, Türkiye’de inşaat sektörünün ekonomik anlamda önemli bir yerde olması gerekirken durumun tam tersi olduğunu söyledi. Kaygusuz, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“En son pandemi döneminde işsiz üyelerimiz yüzde 28 civarlarındaydı. Kadın ve genç mühendislerde ise yüzde 50’nin üzerinde rakamlarda seyrediyor. İş bulanlar da piyasaya terk edilmiş denetim hizmetlerinde kağıt üzerinde kalan şantiye şefliği gibi işlerde olduğu için bulundukları yerde mutlu değiller. Kamuda çalışırsa daha iyi olacağını düşünen meslektaşlarımız varken kamu çalışanların farklı talepleri var.”

“KASİYERLİK YAPAN BEKÇİ, POLİS OLAN MESLEKTAŞLARIMIZ VAR”

Meslek odasına yeni mezunlardan iş talebiyle çok fazla talep geldiğinin altını çizen Kaygusuz, “Kendi imkanıyla çözmeye çalışıyorlar ama çözemeyen çok büyük bir kesim var. İş aramaktan vazgeçmiş bir kitle var. Kasiyerlik yapan bekçi, polis olan meslektaşlarımız var” diyerek devamında şunları söyledi:

“3 YILDIR KONTENJANLAR DOLMUYOR TERCİH EDİLMEZ MESLEK HALİNE GELDİK”

“300 bininci olan bir kişi gidip bir üniversitede inşaat mühendisliği okuyabiliyor. Birinin 300 bininci olması demek temel matematik bilgisi dahi olmaması demek. İşsizliği ötelemek için böylesi bir durum yaratıldı. Kontenjanlar 11-12 binlere çıktı. Son 3 yıldır kontenjanlar dolmuyor. Yükseldi yükseldi anlattığım sebeplerden şu an tercih edilmez meslek haline geldik.”

“ARTIK DENETİMİNİ DAHİ TAŞERONA VERMİŞ DURUMDALAR”

İnşaat sektöründe kamunun “tasfiye” edildiğini ifade eden Mahir Kaygusuz, “Karayolları ve Devlet Su İşleri gibi kurumlarımız geçmiş dönemlerde projesinden yapımına, denetimine kadar her alanda çalışırken bu kurumlar bugün tasfiye edilmiş durumda. Projeleri kendisinin yapamaması yapım işlerini taşerona, özellikle yandaş firmalara vermesini geçtik, artık denetimini dahi taşerona vermiş durumdalar. Daralmasının bir gerekçesi de bu. Bu piyasaya terk edilmiş güvensiz halde yürüyen bu işler daha sonra depremlerde vesairelerle karşımıza çıkıyor” dedi.