Trendyol ve Hepsiburada motokuryelerinin ardından Yemeksepeti ve Banabi motokuryeleri de hakları için direnişe geçti.

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) da, Yemek Sepeti ve Banabi depolarında sendika hakkının tanınmaması ve güvencesiz çalışma sisteminin dayatılmasına karşı bugün Yemek Sepeti Genel Müdürlük binası önünde basın açıklaması düzenledi.

Yemek Sepeti'nin sendika hakkını tanımamaya, düşük ücretlerle ve Esnaf Kurye Modeli uygulamasıyla güvencesiz, esnek koşullarda işçi çalıştırmayı sürdürdüğüne dikkat çeken TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şube, dayanışma çağrısı yaptı.

"İŞÇİLERİ İŞTEN ATMAKLA TEHDİT EDİYOR"

TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şube'nin açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Performans baskısı altında çalıştırdığı kuryelerin prim ücretlerini düşürerek ve sözleşmelerini dahi yenilemeden asgari ücretin altında ücretlerle işçi çalıştıran Yemek Sepeti, haklarını arayan işçileri işten atmakla tehdit ediyor.

Çalışanların anayasal sendika hakkını, çeşitli hilelerle işyeri NACE kodlarını değiştirerek ve sendikamızın sağladığı çoğunluk tespitine itiraz ederek engellemeye çalışan Yemek Sepeti işvereni, sendikamız üyesi işçiler üzerinde baskılarını arttırmakta bir taraftan da işçilik haklarından vazgeçirip Esnaf Kuryeliğe geçmeleri için baskı uygulamaktadır."

YEMEK SEPETİ KOMİTESİ: "HAKLIYIZ, KAZANACAĞIZ"

Yemeksepeti İşçi Komitesi de, taleplerini yinelemek için şirketin genel merkez binasında bir araya geldi.

Yemeksepeti’nde sendikalaşmanın önüne geçmek için kurye ve depo işçilerinin “büro elemanı” meslek koluna kaydırıldığını söyleyen Yemeksepeti İşçi Komitesi Sözcüsü Kaan Gündeş, “Sendikal örgütlülüğü engellemek için her yol deneniyor. Bir an önce meslek kolu tanımlarının düzeltilmesini ve arkadaşlarımızın tekrar taşımacılık meslek koluna alınmasını istiyoruz” dedi. 

"HAKKINI ARAYAN HİÇBİR İŞÇİ İŞTEN ATILMAYACAK"

Yemeksepeti işçileri, taleplerini şöyle sıraladı:

"1.Brüt değil net 5 bin 500, artı prim, artı yan haklar.

2.Hakkını arayan hiçbir kurye ve depo işçisi işten atılmayacak. Tutanak terörüne maruz bırakılmayacak. Mobbinge uğramayacak.

3.İşkolumuz derhal taşımacılığa geri geçirilecek. Artık ofis çalışanı olarak gözükmek istemiyoruz.

4.TÜMTİS’in aldığı yetkiye yapılan itiraz geri çekilecek. TÜMTİS’in Çalışma Bakanlığı’ndan verilmiş olan yetkisi kabul edilecek."

foto2-7