Özel bir şirkette çalışan işçi, işten çıkarılınca İş Mahkemesi'ne başvurdu. İşçi, davalı şirkete ait yurt içi ve dışı projelerde çalıştığını, haftanın yedi günü 08.00-22.00/23.00 saatleri arası ve dini bayramların ilk günü hariç tüm genel tatillerde çalıştığını söyledi. Davacı, işverence iş sözleşmesinin haksız olarak feshedilmesine rağmen, işçilik haklarının ödenmediğini belirterek bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etti.

"24 SAATTEN AZSA, İZİN KULLANILMAMIŞ SAYILIR"

Davalı şirket, kararı istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi itirazı reddetti. Davalı şirket kararı temyiz edince, devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme, haftalık iznin bölünmesi halinde kullanılmamış sayılacağına dikkat çekti.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

- 4857 sayılı İş Kanununun 46'ncı maddesinde, işçinin tatil gününden önce iş günlerinde çalışmış olması koşuluyla, 7 günlük zaman dilimi içinde 24 saat dinlenme hakkının bulunduğu belirtilmiş, işçinin hafta tatili gününde çalışma karşılığı olmaksızın bir günlük ücrete hak kazanacağı da 46'ncı maddenin ikinci fıkrasında hüküm altına alınmıştır.

- Hafta tatili izni kesintisiz en az 24 saattir. Bunun altında bir süre haftalık izin verilmesi durumunda, usulüne uygun şekilde hafta tatili izni kullandığından söz edilemez. Hafta tatili bölünerek kullandırılamaz. Buna göre hafta tatilinin 24 saatten az olarak kullandırılması halinde hafta tatili hiç kullandırılmamış sayılır.