Aslan, “E-devlet şifresiyle, T.C. kimlik numarasıyla RFID’ye girer adam ve o denetçi ona göre bakardı. T.C. kimlik numarasının birbirine verildiğini duyduk yani bu hiç beklenmeyecek bir şeydir ama” dedi. AKP Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu ise “T.C. kimliği verseler değil, bütün denetçilerin e- devlet şifreleri yapı denetim firmalarının elinde, ellerinde hazır kaşe, imzaları var. O şekilde, denetçiler e -devlet şifrelerini bile vermişler firmalara” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kurulan TBMM Depremleri Araştırma Komisyonu’nda bugün; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin sunumlarını dinliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, depremden etkilenen illerdeki bina ve kamu yapılarının iki kez incelendiğini belirtti. Aslan, kamu yapılarına ilişkin; “Bu ikinin biri kesinlikle akademisyenler tarafından yapıldı. Acil kullanım gerekliliği göz önünde bulundurularak, kamu yapılarının maddi durumu, bir an önce kullanılması, bina önlem katsayıları daha güçlü alınıyor. Camilerimizin büyük çoğunluğu da hocalarımız tarafından ikinci kez incelendi. Ağır hasar ve yıkım kararı alınanların kararları bu şekilde verildi” dedi.

Aslan, beton denetimleri ile ilgili şu bilgileri vererek, şunları söyledi: “2007 yılından beri ‘Piyasa Gözetimi ve Denetimi’ diye bir çalışma var, duymuşsunuzdur mutlaka; yine Bakanlığımızın Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü eliyle yürütülüyor ve kaynağında denetim yapılıyor. Her üretim tesisi, yapı malzemeleri üretim tesisi yılda en az 4 -5 kez denetime tabi tutuluyor, hem de bunlar haberli bir denetim değil, ani denetim şeklinde oluyor. Aynı şekilde, beton santrallerinden, her beton santralinden senede en az 8 kez ani denetim yapılıyor… Bu denetimler elbette ki yapılıyor ama daha sıklaştırılmalı mı? Katılıyorum, daha sıklaştırılmalı.”

“HASAR TESPİT RİSK ANALİZİ İLE KARIŞTIRILIYOR”

Aslan, birimlerinin yaptığı denetimler hakkında bilgi vererek, “Vatandaş hasar tespitini, risk analizi ve performans analizi ile karıştırıyor. Hasar tespiti yapılmış bir yapıda az hasar denildiğinde bundan sonra 7-8 büyüklüğünde deprem olursa olsun artık dayanır gibi algılıyor. Oysa hasar tespit, bu deprem bu binaya ne yaptı? Bunun tespitidir. Yani deprem 6 Şubat’ta gerçekleşti, 5 Şubat’taki kriterlerinden bu bina 7 Şubat’ta neleri kaybetti, buna bakılmasıdır” dedi.

“DENETÇİLERİN ŞİFRELERİ YAPI DENETİM FİRMALARINDA”

Aslan, komisyon toplantısında milletvekillerine yaptığı sunumda; yapı denetim firmalarının yaptığı usulsüzlükleri anlattı.

Denetçilerin, denetim sistemine girmek için kullandıkları şifreleri, yapı denetim firmaları ile paylaştıklarını tespit ettiklerini belirten Aslan, şunları söyledi:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak, üzerimize düşen görevler çerçevesinde Yapı İşleri Genel Müdürlüğü olarak biz de en az sektör kadar dinamiğiz, en az sektör kadar yan i nerede bir gedik açmaya çalışıyorsa manipülatörler ya da istismarcılar diyeyim, anında orayı basarak kapatma gibi… Yani çipteki istismarı ben size söyleyeyim, şuydu: E-devlet şifresiyle, T.C. kimlik numarasıyla RFID’ye girer adam ve o denetçi ona göre bakardı. T.C. kimlik numarasının birbirine verildiğini duyduk yani bu hiç beklenmeyecek, hiç düşünülmeyecek bir şeydir ama.”

AKP Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu ise “T.C. kimliği verseler değil, bütün denetçilerin e- devlet şifreleri yapı denetim firmalarının elinde, ellerinde hazır kaşe, imzaları var. O şekilde, denetçiler e -devlet şifrelerini bile vermişler firmalara” dedi.

Aslan ise Uncuoğlu’nun ardından şöyle devam etti:

“Evet, bunu duyduk. Bu ne zamanın olayı, 5 ay öncenin olayı. Buna ASELSAN ile birlikte çok farklı bir sistem getirdik, sadece koordinat atama değil IP atama gibi. Adamın kendi telefonu oraya giriş yaptığında o neredeydi, bunu anlayacak bir sistem geliştirdik. 1 ay önceydi, bu sistemi devreye koyduk. O istismarı kapattık. Yarın başka bir şey olabilir mi? Olabilir, hiç akla gelmeyecek istismar yöntemleri kullanılıyor.”

“Bir Pasat’ın, bir telefonun, biraz da paran varsa müteahhitsin” diyen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bazı müteahhitlerin belgelerini kiraya verdiğini aktararak, “Hala faaliyet süren benim bilgim binlerce vasfı taşımayan müteahhit var. Denetlenmiyor. Sizin ciddi üzerinde duracağınız en önemli konu denetleme… Denetleme mekanizmamız hiç işlemiyor. Düzenli denetimlerin yapılmasını mevzuata koyup yapmadığımız zaman anlamı kalmıyor” dedi.

Şahin, deprem bölgelerinde hafriyat ihalelerinin yapılmaya başladığını ve asbestli hafriyatların şehir içindeki mekanlara döküldüğünü aktararak, “Kanser olacak herkes” diye vurguladı.  Şahin, prefabrik evlere yurttaşların sığmadığını aktararak, “Sayın Cumhurbaşkanımız çok çocuk istediği için hepsi çok çocuklu. İnsanlar sığmıyor içine. Yaşam alanı oluşturulması lazım. Kendini hapishanede tecrit edilmiş gibi hissetmemeli. Bu üzün sürecek. 3-5 aylık mesele değil” diye konuştu.

Aslan, “Yapı denetim sistemi sıfır hatalı değil. Sistemi manipüle eden varsa, sorumluluğunu layıkıyla yerine getirmeyen kişiler varsa, en ağır cezayı almalı” dedi.