Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde ormanlık alanda 21 Haziran'da saat 20.00 sıralarında çıkan yangın devam ediyor.

Yangının söndürülmesi için çalışmalar devam ederken orman işçileri ve itfaiye ekipleri, gece boyunca yangına karadan müdahale etti. Yangına, sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı.

400 hektarı aşkın alanda etkili olan orman yangını, 5 ayrı noktada ilerliyor. Havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ederken, çevre illerden söndürme çalışmalarına destek ekibi geldi. 

“YANGIN AKŞAMA DOĞRU KONTROL ALTINA ALINABİLİR”

Yangın bölgesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sabah 11 sıralarında son duruma ilişkin açıklama yaptı.

Yangının akşama doğru kontrol altına alınabileceğini belirten Bakan Kirişçi şu açıklamalarda bulundu: “Şu an itibariyle çok daha iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. 12 uçağımız 45 helikopterimiz var. Sayı 57. 253 arasözümüz sahada. 24 TOMA şu anda yangına karşı kullanılıyor. Yangın bölgesinden 247 kişi tahliye edildi. Uluslararası yardım talebinde bulunmadık. 1000'in üzerinde OMG çalışanları olmak üzere 2 bin 600 civarında personel sahada. Meteorolojik veriler bize ışık tutuyor. Bugün sabah itibariyle havanın nemi yüzde 91'ler düzeyine çıktı. Verilerden olumlu manada yararlandık. Beklentimiz düne göre rutubetin daha yüksek olacağı. Hava hızının dünkü düzeyde olmayacağı yönünde meteoroloji verileri var. Temennimiz bugün akşama doğru daha somut gelişmelerin olacağını bekliyoruz. Kontrol altına alınıp yangın meselesi bittikten sonra da bu alanlar için ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecek.”

“SABOTAJ MI?”

Bakan Soylu ise “Bir kerede 7-10 ton su atan TSK helikopterleri görevde. Gece görüşlü helikopterler normal gece uçak helikopterler gibi değildir. Bütün yükseklik alçaklıkları haritalandırma gerekir. Bu helikopterlerle ilgili ortaya konulacak adımları o kadar iyi hesap edilmesi gerekir ki bir başka facia ile karşı karşıya kalmayalım. Gece görüşlü helikopterler bu gece veya yarın gece uçuşlarına başlayacak. Yangının nasıl çıktığına yönelik bir tespitimiz ve kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerindeler. Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız” dedi. 

DÜN "YARIN’ KONTROL ALTINA ALABİLİRİZ" DEMİŞTİ

Kirişçi dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada “Neredeyse soğutma çalışma yapabileceğimiz bir noktaya geldik. Bu şartların devam etmesi durumunda, hava sıcaklığının ve rüzgâr hızının artmaması temennimizdir dedik ama maalesef bu endişemiz gerçek oldu. Rüzgardaki artış ve sıcaklıktaki yükseliş yangının yeniden harlanmasına neden oldu.  27 helikopter, 14 uçak ile toplamda 41 hava aracı yangına müdahale ediyor. 10 gece görüşlü helikopter 4 Temmuz'da envantere dahil edilecek. Yangın kontrol altına alınmış değil. Yangını yarın kontrol altına alma durumumuz olabilir. 51 haneden 151 kişinin bölgeden tahliyesi yapıldı. (Sabotaj şüphesi var mı?) Bizim tabi bakanlık olarak ilgili olduğumuz bir alan değil. Ama tabii ki her vatandaşımız gibi bizim de aklımıza geliyor” demişti.