Kürtçe haftalık yayın yapan Xwebûn gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen'in 2018 yılında yaptığı bir video paylaşımında YPJ'li bir kadının fotoğrafının yer alması nedeniyle hakkında "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Esen ve avukatı Resul Temur duruşmada hazır bulundu. 
 
Duruşmada yaptığı Kürtçe savunması Türkçeye tercüme edilen Esen, yıllardır gazetecilik yaptığını, zaman zaman haber amaçlı paylaşımları da kendi sanal medya hesabından verdiğini belirtti. Propaganda amacı güderek paylaşımlar yapmadığını vurgulayan Esen, söz konusu paylaşımın üzerinden uzun zaman geçtiği için içeriğini hatırlamadığını söyledi. Esen, "Bu paylaşımı haber amaçlı yapmış olabilirim" dedi. 
 
Paylaşımlarının haber vermek amacıyla yaptığını belirten Esen, beraatini talep etti. 
 
Mahkemenin, ceza verilmesi durumunda, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını kabul edip etmeyeceği sorulan Esen, bunu kabul etmeyeceğini bildirdi. 
 
İddia makamı, Esen'in yaptığı paylaşımla "örgüt propagandası” yaptığını öne sürerek, hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. 
 
'SORUŞTURMA HUKUKEN SAKAT'
 
Esen'in avukat Resul Temur, müvekkilinin 2022 Newroz'unda yapılan bir ihbarla gözaltına alındığını, bu ihbarın emniyet içinden yapılan sahte bir ihbar olduğunu belirterek, görülmekte olan dava ile müvekkilinin gözaltına alınması arasına bir bağ bulunmadığını ifade etti. Yapılan gözaltı sonrası müvekkilinin sanal medya hesabının incelendiğini, bu incelemeden sonra müvekkili hakkında bu paylaşımdan dolayı soruşturma başlatıldığını dile getiren Temur, bu durumda başlatılan bir soruşturmanın hukuken sakat olduğunu vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin emniyetin sanal devriye yetkisini iptal ettiğini hatırlatan Temur, müvekkilinin sanal medya hesaplarıyla ilgili bir karar yokken emniyettin müvekkilinin hesabını incelemesiyle başlatılan soruşturmanın Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kararıyla bağdaşmadığını dile getirdi. 
Temur, bir soruşturma kararı olmadan Esen'in sanal medya hesabının incelenmesinin özel hayatın gizliliğinin ihlali olduğunu söyledi. 
 
'SUÇUN MADDİ TEMELİ OLUŞMAMIŞTIR'
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) örgüt propagandası suçlarının şekli suçlar olmadığı yönündeki tespitlerine işaret eden Temur, AİHM'in kararlarında bu tür suçların yer, zaman kişi bağlamında ele alması gerektiğine işaret ettiğini vurgulayarak, "Bu anlamda, kişi bağlamında suçun maddi temelli oluşmamıştır" dedi. 
 
VERİLEN CEZA ERTELENDİ
 
Mahkeme, Esen'e sana medya paylaşımında “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek, cezanın ertelenmesine karar verdi. 
 
Esen ve avukatı Temur, verilen cezaya karşı temyiz yoluna başvuracak. 

Mezopotamya Ajansı