WhatsApp’ın daha önce Telegram’a toplu bir geçişe neden olan ve WhatsApp'ın bir süre sonra geri çektiği tartışmalı yeni gizlilik politikası 15 Mayıs 2021 Cumartesi günü tekrar yürürlüğe girdi. Gün...

WhatsApp’ın daha önce Telegram’a toplu bir geçişe neden olan ve WhatsApp'ın bir süre sonra geri çektiği tartışmalı yeni gizlilik politikası 15 Mayıs 2021 Cumartesi günü tekrar yürürlüğe girdi. Güncellenen anlaşma WhatsApp’ın sahibi olan Facebook’a, WhatsApp’daki iletişim verilerinizi toplama izni veriyor ancak pek çok kişi bu durumdan şikayetçi. WhatsApp "Kullanıcılar yeni şartları otomatik olarak kabul etmek zorunda değil" dese de, bu kuralları kabul etmeyen kullanıcılar hizmetlerinde bazı değişiklikler yaşayacak ve zaman içinde bu kullanıcılar için hizmetin kesilmesi söz konusu.

WhatsApp'ın tekrar yenilediği kuralları kabul etmeyen kullanıcılar, sonunda uygulamayı kullanamamak ile karşı karşıya kalacak. Haftalar içinde gittikçe daha fazla erişim kaybı olduğu için aşamalı bir geçiş olacak.

WHATSAPP POLİTİKA SÖZLEŞMESİ'NDEN TAMAMEN KURTULMANIN YOLU WHATSAPP KULLANMAMAK

WhatsApp, tüm dünyadaki kullanıcılarından henüz sözleşmeyi kabul etmemiş olanlara gizlilik değişiklikleri hakkında periyodik hatırlatmalar gönderdi. Uygulama, gönderdiği bildirimlerde şimdilik bildirimleri kapatabileceğinizi ve değişiklikleri kabul etmeden uygulamayı kullanmaya devam edebileceğinizi söylese de, "Birkaç haftalık bir sürenin ardından, insanların aldığı hatırlatma sonunda kalıcı hale gelecektir." uyarısını da yaptı. Yani WhatsApp, birkaç hafta sonra sözleşmeyi kabul etmek zorunda bırakacak. Alternatif bir çözüm olarak ise WhatsApp yerine, Telegram ya da Signal gibi alternatif bir servis kullanmak mümkün. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak dokuz8HABER'in Telegram kanalına katılabilirsiniz. Kanalda sadece dokuz8HABER'in sitesinde yayınlanan içeriklerden bir kısmı yer alıyor.

SÖZLEŞME KABUL EDİLMEDİĞİNDE NELER OLACAK?

Önümüzdeki haftalarda tüm kullanıcılar için farklı zamanlarda gerçekleşecek olan kullanıcı onaylarının alınma sürecinde, uygulama içi bildirimler, siz yeni gizlilik politikasını kabul edene kadar sohbet listenize veya diğer işlevlere erişimi engelleyecek. Bu süre zarfında gelen sesli ve görüntülü aramaları kabul etmeye devam edebilecek, WhatsApp push bildirimleri yoluyla mesajları okuyabilecek veya yanıtlayabileceksiniz, ancak uygulama içi özelliklere erişiminiz olmayacak. Yani, sözleşmeye onay vermediğinizde sizi WhatsApp yoluyla arayanlara dönüş yapmanız mümkün, yazılı mesajları kısmen yanıtlayabiliyorsunuz, ancak WhatsApp yoluyla yazılı olarak haberleşemeyeceğiniz ve WhatsApp'ın tüm fonksiyonlarını kullanamayacağınız anlamına geliyor.

WHATSAPP'A ERİŞİM TAMAMEN NE ZAMAN DURACAK?

Birkaç hafta kısaltılmış uygulama özelliklerinden sonra, kullanıcılar gizlilik sözleşmesini kabul edene kadar WhatsApp'tan (bildirimler ve gelen aramalar dahil) tamamen engellenecek. Yani sözleşmeyi kabul etmeyenlerin, WhatsApp kullanımları tamamen durdurulacak. WhatsApp bunun gerçekleşmesinin ne kadar süreceğini şu an söylemiyor. Ancak bu süreç 3 aya kadar uzayabilir diye tahmin ediliyor.

WHATSAPP'IN SÖZLEŞMESİNİ YOK SAYDIĞINIZDA HESABINIZ NE OLACAK?

WhatsApp, sözleşmeyi kabul etmediğiniz için hesabınızı hemen silmeyecek olsa da, uygulamaya erişiminizi kaybettiğinizde söz konusu hesap teknik olarak "pasif" olarak işaretlenecek. 120 günlük hareketsizlikten sonra, hesabınız silinmek üzere listeye alınacak. Silinen hesaplar ve mesaj verilerini kurtarmak mümkün değil.

WHATSAPP'IN YENİ GİZLİLİK POLİTİKASI HAKKINDA NE YAPILABİLİR?

WhatsApp kullanıcılarına yeni gizlilik politikası ile ilgili iki seçenek sunuyor. Birincisi, elbette yeni gizlilik sözleşmesini kabul edebilir ve WhatsApp'ı kullanmaya devam edebilirsiniz. Hesabınız hala aktif olduğu sürece bunu istediğiniz zaman yapmakta özgürsünüz, ancak daha erken kabul etmek hizmet kesintilerini önleyebilir. İkinci olarak, yeni gizlilik politikasını tamamen reddederseniz, WhatsApp'tan yeni bir mesajlaşma servisine geçebilirsiniz. Telegram ya da Signal gibi programlar bunun için önerilebilir. Signal, oldukça güvenli bir alternatif olmakla birlikte, zaman zaman kesintiler, özellikle grup konuşmalarında anlık sorunlar yaşanmaktadır. Telegram ise çok daha stabil ve güzel bir arayüze sahip bir yazılımdır, ancak mesajlar P2P ile korunmamakta olduğu için -henüz olmasa da- bir güvenlik sorununa neden olabilir. Buna ek olarak, eğer Facebook'u da kendinizden uzak tutmak istiyorsanız, önce WhatsApp verilerinizi ve mesaj geçmişinizi dışa aktarmanız koşuluyla WhatsApp hesabınızı da silmelisiniz. Sohbeti veya kişisel verileri diğer uygulamalara aktaramazsınız, ancak daha sonra başvurabileceğiniz mesajlarınızın bir yedeğine sahip olursunuz. WhatsApp mesajlarını kaydetmek için (Android veya iOS) Bir sohbet dizisi açın. Menüyü açmak için ekranın üst kısmındaki sohbetin adına dokunun. Aşağı kaydırarak "Sohbeti Dışa Aktar" seçeneğine gidin. Yedeklemenize medya eklerini eklemeyi veya yalnızca yedek metin verilerini seçebilirsiniz. Kaydetmek istediğiniz diğer tüm mesajlar için tekrarlayın. Hesap verilerinizi talep etmek için (Android veya iOS) Ayarlar> Hesap> Hesap Bilgilerini İste'ye gidin. WhatsApp, indirilebilir veri raporunuzla birlikte üç gün içinde sizinle iletişime geçecektir. HABER: Onur Metin | dokuz8HABER |

İlgili Haberler

https://dokuz8haber.net/medya/sosyalmedya/verilerini-facebookla-paylasmayanlar-whatsapp-kullanamayacak/