Karar'ın haberine göre; Türkiye’nin geçen dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) sunduğu ve Schengen vizesi başvurularının haksız nedenlerle reddedilmemesini öngören karar tasarısı Genel Kurul oylamasıyla kabul edildi. AKPM’nin Türkiye temsilciliğini yürüten Ziya Altunyaldız, karar tasarısında reddedilmelerdeki ana sebep olarak da Türkiye’deki mevcut ekonomik koşulların gösterildiğini, başvurular esnasında talep edilen yüksek harçlar, belge sayısındaki artış, yeni vize türlerinin getirilmesi ve başvurunun yüz yüze gerçekleştirilme zorunluluğu gibi detayların ise adayların karşısına çıkan engeller arasında yer aldığını belirtti.

Ziya Altunyaldız, Schengen vizelerine ret oranının 4 kat arttığına ve son 8 yılda en fazla başvuruyu yapan 5 ülke arasında olan Türkiye’nin ret oranı en çok artan ülke olduğuna dikkat çekti.

'VİZE TÜRÜNE DİKKAT EDİN, SINIR DIŞI EDİLİRSİNİZ'

Vize danışmanlık merkezi kurucusu Mertcan Durgut ise başvuru süreçleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

Vize başvurusu yapacak kişilerin tüm belgelerin eksiksiz yer aldığı bir dosya oluşturmaları, gidecekleri ülkeye ve kalacakları süreye karar vermeleri, bunlara uygun olarak doğru vize türünü seçmeleri gerekiyor. Aksi takdirde yalnızca burada değil, yurt dışında da çeşitli zorluklarla karşılaşmaları mümkün.

Örneğin yurt dışında çalışmak için gideceğiniz ülkeye yaptığınız vize başvurusunu turist vizesi alarak sonlandırırsanız, o ülkede yasa dışı yollarla bulunmuş oluyorsunuz. Bu da sınır dışı edilmenize yol açar. Danışanlarımızın bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmaması için her birinin ekonomik, sosyal yaşantılarını detaylı bir şekilde inceliyor, deneyimimizden hareketle başvuru sürecinin tümüne eşlik ederek karşılaşabilecekleri tüm sorunların önüne geçiyoruz.”