İzmir Çiğli'de veliler çocuklarına izletilen ve dini istismar ettiklerini öne sürdükleri video sonrasında tepkilerini basın açıklaması yaparak gösterdi.

Öte yandan okullarının bir ticarethaneye çevrildiğini ve buna okul müdürü tarafından da göz yumulduğunu söyleyen veliler, müdürün istifasını talep etti.

Bir araya gelen veliler, ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Bizler Tüpraş Mahmut Esat Bozkurt okulu velileri olarak bugün; çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkına sahip çıkmak, bir eğitimciden tüccar olamayacağını yüksek sesle dile getirmek ve anayasada tanımlanmış din ve vicdan hürriyeti hükümlerini hatırlatmak için bir araya geldik.

22 Haziran 2020’den bu yana 3 yıldır okulumuzda müdür olarak görev yapan Sn. İsmail Karabulut’un bir eğitimciden beklenmeyecek şekilde çocuklarımızın pedagojik gelişimini olumsuz etkileyecek uygulamalara kalkışması bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır.

Anayasanın 24. maddesinde;

“Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.” der.

Bu okulda çocuklarımızın dini duyguları istismar edilmiştir. Hem de biz kanuni temsilcilerine haber verilmeksizin gerçekleştirilen uygulamalarla. Tüm bunlar yapılırken devam eden dersler bölünmüş, sınavlar durdurulmuş ve çocuklarımız katılıma mecbur bırakılmıştır.

İmam Hatip Ortaokulu tanıtımı kapsamında izletilen video çocuk gelişiminin temel ilkelerini görmezden gelen bir videodur.

Çocuklarımız bu görüntülere maruz bırakıldıktan sonra eve gelip ağlayarak okula gitmek istemediklerini söylediler.

Çocuklarımızın gelişimini bu denli olumsuz etkileyen bir videonun İmam Hatip Orta Okulu tanıtımı olarak izletilmesini kabul etmiyoruz, anayasanın 24. maddesinin ihlali olarak görüyoruz.

Sizlere Hababam Sınıfı filminden Mahmut Hoca’nın bir repliğini hatırlatmak istiyoruz:

“Ben tüccar değilim, EĞİTİMCİYİM!”

Filmin üzerinden bunca yıl geçmiş olmasına rağmen bu cümleyi hatırlatmak zorunda kalışımıza ancak üzülüyoruz. Bir eğitimciden tüccar olmaz İsmail Bey!

Semtimizde yer alan Metabil Etüt ve Kurs Merkezinin ortağı olduğunuzu biliyoruz. Devlet memurlarının ticaret yapmasının yasak olması sebebiyle tabi ki kağıt üstünde ortak olmadığınızı da biliyoruz. Ama elimizde kanıtlarımız var. Bütün okula sürekli Metabil kurs merkezinin reklamlarını dağıtıyor, dağıttırıyorsunuz.

Okuldaki öğretmenleri Metabil kurs merkezinin broşürlerini dağıtmaya zorluyorsunuz. Daha da ileri giderek sınıflardan 10 öğrencinin kayıt olması durumunda sınıflara klima taktıracağınızı beyan ediyorsunuz. Bunları yaparak suç işliyorsunuz!

Suç işleyen bir okul müdürü istemiyoruz. Ticari menfaatlerinin peşine düşmüş bir okul müdürü istemiyoruz. Derhal istifa etmenizi talep ediyoruz.

Kanuna aykırı başka davranışlarınızdan da bahsetmek istiyoruz:

Öğrenci kaydı sırasında velilerden bağış adı altında ücret talep ediyorsunuz ve bunun karşılığında makbuz dahi kesmiyorsunuz,

- Öğrenci-öğretmen arasında uyumsuzluk yaşanması durumunda öğrencilerin
sınıflarının değiştirilmesi taleplerini 500-1000 TL arası ücretler isteyerek
yapıyorsunuz,

- Her dönem için tek çocuklu ailelerden 100’er TL, 2 ve üstü çocuk sahibi
ailelerden 50’şer TL talep ediyorsunuz,

- Her hafta Tiyatro Gösterisi adı altında çocuklara kasetten video izletip para
topluyorsunuz.

Şimdi soruyoruz: “ Burası Devlet Okulu mu? Ticarethane mi?”

Basın açıklamasını sonlandırırken tekrar ediyoruz. Bir devlet memuruna, bir eğitimciye yakışmayan davranışlarınız sebebiyle istifa etmenizi talep ediyoruz. İsmail Karabulut İstifa etse de etmese de, Çiğli İlçe Eğitim Müdürlüğünü 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aykırı filleri nedeniyle okul müdürü hakkında acilen işlem yapmaya ve okul müdürünü görevden almaya davet ediyoruz."

Kamuoyuna saygılarımızla

Tüpraş Mahmut Bozkurt Esat İlk Okulu Velileri