Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) Beldesi’nde 3 Ekim 1993’de evlerinin ateşe vermesiyle Nasır ve Eşref Öğüt çifti ve 7 çocuğun yaşamını yitirmesine ilişkin Jandarma Alay Komutanı Bülent Karaoğlu hakkında açılan davanın duruşmasına devam edildi. Karaoğlu hakkında verilen beraat kararının Yargıtay'da temyiz incelemesi sonrası 2021 yılında bozulan ve yeniden görülmeye başlayan Vartinis Davası’nın 10’ncu duruşması Kırıkkale 1’inci Ağır Ceza Mahkeme’sinde görüldü.

Duruşmaya, Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu adına avukat Özgür Yaldız, İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen katıldı. Katliamdan sağ olarak kurtulan Aysel Öğüt ise, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.

Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunması ile başlayan duruşma, avukatların beyanları ile devam etti.

ZAMAN AŞIMI RİSKİ

Duruşmada ilk olarak Karaçelik söz aldı. Karaçelik, davanın zaman aşımına uğrama riski vurgulayarak, Adalet Bakanlığı’nın kırmızı bülten kararının çıkarılmasına dair müzekkereyi yanıtlamamasına ilişkin şunları söyledi: “Bu aşamadan sonra siyasi bir iradenin olması lazım. MİT istediği zaman suçluları getirebiliyor. Adalet Bakanlığı’na yazılacak müzekkerede davanın zaman aşımı hususunun belirtilmesini talep ediyoruz.”

Ardından söz alan Yaldız da davanın zamanaşımını göz önünde bulundurularak, etkin takibin yapılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı’na yazılan müzekkere yanıtının beklenmesine karar vererek duruşmayı 19 Ocak’a erteledi.