Van Dernekler Federasyonu tarafından bu yıl ilki düzenlenen Van Tanıtım Günleri, İstanbul Yenikapı'da dün başladı. Federasyon Başkanı Fatih Yağız, Van Valisi Ozan Balcı’nın tanıtım günlerine gelmemesine tepki göstererek, “Van Valisi burada olmadığından dolayı Van’daki esnafımız tüm sözleşmeleri iptal etmişler ve bu alanda yer almamışlardır. Sizin gördüğünüz günü Van halkı kendi eliyle yapmıştır, Van Valisi’nin hiçbir katkısı olmamıştır” dedi.

Yenikapı’da dün başlayan Van Tanıtım Günleri’ne, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ülkü Sakallı, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Celal Yanar, Deva Partisi Esenyurt İlçe Başkanı Halis Kahriman, Toros Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ahmet Özer, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ferhat Dağ, İstanbul Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu Başkanı  A. Hekim Daş, Van Dernekler Federasyon Başkanı Fatih Yağız, Vanlı sivil toplum örgütleri başkanları, siyasi parti temsilcileri ve birçok davetli katıldı.

"BEN DEĞİL BİZ OLMA ANLAYIŞIYLA YOLA ÇIKTIK"

Açılış konuşmasını yapan Van Dernekler Federasyonu Başkanı Fatih Yağız, şu açıklamaları yaptı:

"Ne kadar zengin bir coğrafyada oturduğumuzun farkında olmamız gerekiyor. Turizm cazibe merkezi olan ilimiz ne yazık ki metropol şehirlerde yeterince tanıtılmamıştır. Bu durumu düzeltmek için bugün ilk adımı atmış bulunuyoruz. Bu organizasyonda emeği geçen bütün dernek başkanlarımıza ve yönetim kurulu üyelerimize her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Biz bu yola çıkarken ben değil, biz olma' anlayışıyla, halkımızın hizmetinde olacağız demiştik.

"VANLILAR HAK ETTİĞİ TEMSİLİYETİ MUTLAKA ALACAĞIZ"

Van Dernekler Federasyonu, hangi düşüncede insanlarımız olursa olsun, bütün Vanlıların federasyonu olacaktır demiştik. Siyaseten ve kamuda payımızı alabilmemiz için, sivil toplum kuruluş yapımızın bize çizdiği sınırlar çerçevesinde, Vanlıların hak ettiğimiz temsiliyeti mutlaka ve mutlaka almamız gerekiyor. Biz bundan sonra yönetilen değil yöneten olacağız, bu da böyle bilinsin. Paydaşlarımız olan Van Vakfı, Van İş Adamları Derneği Erciş Vakfı Kocaeli ve Bursa Federasyonlarımızla birlikte konsensüs kurarak, hareket edeceğimizi söylemiştik. Bugün bu paydaşlarımızla beraber tanıtım günlerini yapıyoruz. Özelikle Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’a çok teşekkür ediyorum. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’a, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’a ve Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı hemşerimiz Ozan İş beye çok ama çok teşekkür ediyorum.

“KEŞKE VAN VALİMİZ DE ALANDA OLMUŞ OLSAYDI”

Bir hususu daha sizlere arz etmek isterim, diğer illerde olduğu gibi Van Valisi burada olmadığından dolayı Van’daki esnafımız tüm sözleşmeleri iptal etmişler ve bu alanda yer almamışlardır. Sizin gördüğünüz günü Van halkı kendi eliyle yapmıştır, Van Valisi’nin hiçbir katkısı olmamıştır. Onun için diyoruz ki, tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Şükürler olsun, bizim hem tarlada izimiz var hem de harmanda yüzümüz var.”

VAN’IN İSTANBUL NUFÜSU 246 BİN 634

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ülkü Sakallı şunları söyledi:

"İstanbul büyükşehir belediyesi 81 ilimizde ihtiyaç olan gerek duyan her zaman yardım etmeye destek olmaya devam ediyor. İstanbul koskocaman bir şehir ve mozaik İstanbul aslında bizim ortak paydamız ama her birimizin bir memleketi bir kültürü ve geldiği yer var. İşte memleket günleri bunun için çok kıymetlidir. Memleket günleri memleketimizin havasını buraya taşıyan memleketimiz ile bizler arasında köprü kurmasını sağlayan çok önemli etkinliklerdir. İstanbul Planlama Ajansı olarak yaptığımız araştırmada 246 bin 634 Vanlının İstanbul’da yaşadığını tespit ettik. Bu kütüğü göre olan bir de kütüğü burada olmayan kütüğü Van’da olan çok daha Vanlı olduğunu biliyoruz. İstanbul’da en çok Vanlının yaşadığı ilçe ise Esenyurt’tur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Van’a geçmiş ve bu dönemde yapılan yatırım tutarı 44 Milyon TL’dir bundan sonra da yapılmaya devam edecektir.”

"VAN ANADOLU COĞRAFYASININ EN ÖNEMLİ BÖLGELERİNDEN BİR TANESİDİR"

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt şu ifadeleri kullandı:

"Van Anadolu coğrafyasında en önemli bölgelerden bir tanesidir. Hem tarihi kökleri ve kültürel birikimi itibariyle yetiştirdiği sanatçılar, felsefe uzmanları ve geçmişte güzellikleriyle anılan insanları barındırdığı için çok önemli merkezdir. Van 7 bin yıllık bir yerleşim yeri birçok imparatorluğun gözdesi olmuş merkezi olmuş bir yer. Birçok ırkın birlik beraberlik ve barış içerisinde yaşadığı farklı kimlik ve inançlarda olan insanların birlik beraberlik içerisinde yaşadığı bir coğrafya, bu coğrafyanın mirasıyla yetişmiş bölgenin çocuklarıyla olmak bir şereftir. Stantları gezerken her bir ilçesinin bile ayrı ayrı güzellikleri var. Dünyaya çok yönlü bakmayı sağlayan bir merkezimizdir. Buranın hazırlanışında bir çeşit duyumlar aldım ve stantları gezerken baktık ki devletin makamları olmaması ve bunu da bir dernek veya federasyon seçimine endekslenmiş olması gerçekten ayıp bu kabul edilir bir durum değildir.

"GÜZELLİKLERDEN BESLENMEMİZ GEREK"

Bir federasyon seçiminde kaldı ki diğer ekiplerde burada, federasyonda rakip olmuş arkadaş da tanıtım günlerine katılmak için alana gelmiş bu son derece Vanlı hemşerilerine yakışır bir şekilde bizi karşıladı. Bu doğru bir tavır değil. Bizim olumsuzluklardan değil güzelliklerden beslenmemiz lazım. Böyle yaptığımız zaman daha güçlü oluruz emeği geçen herkese teşekkürler.”

4 gün sürecek etkinlik Mustafa Ceceli ve yerel sanatçıların konserleri ile devam edecek.