Van‘da 9 Haziran 2017 tarihinde mantar toplamadan dönen 4 köylü gözaltına alındıktan sonra paylaşılan görüntüleri işkence iddialarını da beraberinde getirmişti. Köylülerin polisler tarafından kendilerine işkence yapıldığını söylemesi üzerine açılan davada Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) savunma yapan Van Valiliği, köylülerin yaralandığına ilişkin görüntüler hakkında,”Bir kereye mahsus olarak basit tedaviyle giderilebilecek yaralama” dedi.

Van’da Gevaş ilçe Emniyet Müdürlüğüne yönelik 9 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilen saldırı sonrası mantar toplamaktan dönen 4 köylü ilçe merkezinde polislerce gözaltına alınmış daha sonra köylülerin suç duyurusunda bulunması üzerine polislere açılan davada Gevaş Asliye Ceza Mahkemesi beraat kararı vermişti.

ZOR KULLANMA YETKİSİNE İLİŞKİN SINIR AŞILDI

Kararın temyiz için götürüldüğü İstinaf Mahkemesi, mahkemenin kararını bozdu. Mahkeme, polis O.Ş.’ye “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suretiyle kasten yaralama” suçundan 150 gün karşılığı toplam 3 bin TL adli para cezası vererek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Bu karardan sonra dosya avukatı Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu. AYM’nin savunma istediği Van Valiliği ise işkence için “Bir kereye mahsus olarak basit tedavi ile giderilebilecek basit yaralanma meydana gelmiştir” dedi.

“ADİL YARGILAMA YÜRÜTÜLMÜŞTÜR"

İşkenceye uğradığını söyleyen Abdüsselam Aslan, Halil Aslan, Necdet Beysüm ve Cemal Aslan’ın kanuna ve ilgili diğer mevzuatlara uygun olarak gözaltına alındığını iddia eden Valilik, savunmasında, “Söz konusu işlemler esnasında kolluk kuvvetleri tarafından işkence ve kötü muamele ile hakarete maruz kaldıkları iddiasıyla başvurucular tarafından şikâyette bulunulmuştur. Gevaş Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında polis memurları H.E, K.S., M.C., M.Ş., Ö. E., ve Ö Z. haklarında atılı suçu işlediklerine dair somut bir delil bulunamadığından takipsizlik kararı verilmiştir. Diğer polis memuru O.Ş. için de para cezası hükümleri uygulanmış ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiştir. Başvurucu konusu olayda iddia edildiği üzere başvuruculara karşı uygulanmış herhangi bir işkence veya kötü muamele bulunmadığı gibi bu olayın araştırılması amacıyla yürütülen yargı aşamasında da adil yargılama yürütülmüştür” ifadelerini kullandı.

“BİR KEREYE MAHSUS, BASİT YARALANMA” SAVUNMASI

Söz konusu olayda, “zor kullanma sınırının istenmeyerek aşılması sonucunda bir kereye mahsus olarak basit tedavi ile giderilebilecek basit yaralanma meydana geldiğini” iddia eden Valilik savunmasında, şunları söyledi:

“Bu davranışın işkence ve kötü muamele sayılabilecek nitelikte olmadığı aşikârdır. Başvurucunun iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurunun hukuki ve hakkaniyete uygun herhangi bir dayanağı olmadığı değerlendirilmektedir.”

NE OLMUŞTU?

Van’da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğüne yönelik 9 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilen saldırı sonrası, mantar toplamaktan dönen 4 köylü ilçe merkezinde polislerce gözaltına alınmıştı. Haklarında “Gevaş Emniyet Müdürlüğü’ne saldırı düzenleyen 4 terörist yakalandı” başlıklı haber servis edilen Abdulselam Aslan (32), Cemal Aslan (53), Halil Aslan (48) ve Nejdet Beysüm (29), gözaltında tutuldukları süre boyunca işkence gördükleri iddia edilmişti. Daha sonra köylülerin servis edilen görüntülerinde de ağır yaralandıkları ve vücutlarının çeşitli yerlerinde morluk olduğu görülmüştü.

Köylülerin gözaltında tutuldukları görüntüler ise  uzun süre kamuoyunun gündemine oturmuştu. Saldırıyla ilişkileri tespit edilemeyen köylüler, daha sonra serbest bırakılmıştı