“CEZASIZLIĞA SESSİZ KALMAYACAĞIZ”

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle, Gezi Parkı Direnişinin 9. Yıldönümünde yapılan eylemde gazetecilere müdahalede bulunan polisler hakkında işlem yapılması talebimize İstanbul Valiliği izin vermedi.

31 Mayıs tarihindeki eylem sırasında Halk TV’den Erdinç Yılmaz ve Ozan Demiriz, Tele 1 TV muhabiri Engin Açar ve kameraman Umutcan Yitük,  Gazete Fersude muhabiri Hayri Tunç, Dokuz8 Haber muhabiri Fatoş Erdoğan, Karşı Mahalle muhabiri Sezgin Kartal’ın aralarında bulunduğu gazeteciler polis koridoruna alınarak darp edilmiş, hedef gözetilerek yüzlerine biber gazı sıkılmış, hakarete ve tehdide maruz kalmışlardır. Evrensel’den Meltem Akyol, BirGün’den Gökay Başcan, Halk TV’den Ozan Demiriz, Flash Haber TV’den Dilan Polat, Nil Derin Aydoğdu ve Sevda Doğan ise gazeteci ters kelepçeli şekilde gözaltına alınmış saatlerce bu şekilde bekletilmişti.

Gazetecilerin darp edilmesine ilişkin 03.06.2022 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına şüpheli kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanma, işkence, eziyet, tehdit, hakaret ve kasten yaralama ile iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçlarından yaptığımız suç duyurusu sonucunda Savcılık makamı tarafından şüpheli kamu görevlilerinin tespiti ve haklarında soruşturma izni verilmesi talebiyle İstanbul Valiliği’ne yazı yazmıştı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya imzasıyla gönderilen yazıyla görevlilerin tespit edilemediği, soruşturma izni verilmesine ve disiplin soruşturması açılmasına gerek olmadığı ve dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verildiği tarafımıza bildirilmiştir. İstanbul Valiliğinin bu kararı gazetecilere yönelik saldırıları cesaretlendirici niteliktedir ve asla kabul edilemez.

TGS olarak halkın haber alma hakkının güvencesi gazetecilerin özgürce haber yapması için 70 yıldır olduğu gibi bu hukuksuz kararın takipçisi olacağımızı, gerekli yargısal yollara başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Adsız tasarım (4)-3

Fotoğraf: Hayri Tunç