BirGün'den Yaren Çolak'ın haberine göre rehabilitasyon projesi adı altında geçen aylarda yapılan ihalenin yürütmesi İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkemenin bu kararıyla Validebağ Gönüllüleri, Validebağ için üçüncü kez yürütmeyi durdurma aldı.

İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi, korunun millet bahçesi yapılmasını uygun bulan koruma kurullarına 2018 yılında açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verirken, 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı’nın (KANİP) iptali için açılan davada da yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu iki kazanımın ardından hukuk mücadelelerine de direnişlerine de devam eden Validebağ Gönüllüleri, yeni bir kazanım daha elde etti.

‘Rehabilitasyon’ adı altında 500 araçlık otopark,150’den fazla elektrik direği gibi katliamları yapmanın yolunu açan projenin ihalesine İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkeme tarafından önce koruma kuruluna ardından planlara ve en sonda ihaleye verilen yürütmeyi durdurma kararları, koruda nöbetlerini sürdüren mahallelinin haklılığını kanıtlar nitelikte.

"KORUDAN ELİNİ ÇEKSİN"

59 gündür koruda nöbet tuttuklarının altını çizen Validebağ Gönüllüsü Şengül Kılıç, “Validebağ’ın üzerindeki yıkım projeleri son bulana kadar Validebağ Gönüllüleri olarak nöbetteyiz. Gözümüz korunun üzerinde. Korumuza dokunmayın” dedi. “Mücadelemizin haklı temelleri olduğu bir kez daha kanıtlandı” diyen Kılıç, “Mahkeme üçüncü defa yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararları Hilmi Türkmen duysun ve korudan elini çeksin. İmza kampanyamız ve nöbetimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Davanın avukatı Onur Cingil de “Burası birinci derece sit alanı ve üç tane yürütmenin durdurulması kararı var. Böyle bir durumda belediye ve koruma kurulu bu kararları talan projelerinden vazgeçip Validebağ Korusu’nu gerçekten koruyacak plan yapmalı” dedi.