Haber: Fatoş Erdoğan

Nöbetin 100. gününde bir araya gelen yaşam savunucuları Üsküdar Belediyesi'ne verilmek üzere hazırladıkları 13 bin dilekçeyi toprak sahada sergiledikten sonra basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya HDP Milletvekili Musa Piroğlu, CHP Milletvekili Ali Şeker,  siyasi parti temsilcileri, STK'lar ve çok sayıda yaşam savunucusu katıldı.

23 YILDIR MÜCADELE EDİYORLAR

Açıklamada söz alan yaşam savunucuları 23 yıldır devam eden mücadelenin tarihçesini anlattı ve ekosistem tabanlı yönetim planının önemine vurgu yaptı. Validebağ Korusu'nunda direnenlerden biri olan Yüksel Demirtaş konuşmasında şunları söyledi:

"EKOSİSTEM TABANLI YÖNETİM PLANI GEREKLİ"

"Ekosistem tabanlı yönetim planının temel amacı Validebağ Korusu'ndaki ekolojik döngülerinin devamlılığını sağlamak ve insan kullanımı sonucu ekolojik döngülere verilebilecek zararları azaltmaktır. Bu plan ile Validebağ Korusu ekosistemin temel özellikleri ve dinamikleri ortaya konulacak. Flora , fauna çeşitliliği belirlenecek. Jeolojik yapı, toprak yapısı, klimatik iklimsel özellikleri ortaya konulacak. Flora türleri ile diğer biyolojik türler arasındaki ilişkileri ortaya konulacak. Mesela kuşlarla flora arasındaki ilişki nasıldır? Jeolojik yapı ile toprak arasındaki ilişki nasıldır? Su kaynakları ile flora arasındaki ilişkiler nasıldır? Böylece bir tarafdan Validebağ Korusu ekosistemini meydana getiren unsurlar incelenirken diğer yandan da o unsurlar arasındaki ilişkileri incelenecektir."

validebağ-4

AKADEMİSYENLER VE UZMANLARLA GÖRÜŞÜLECEK

"Kısaca validebağ Korusu'na Ekolojik Temelli Yönetim Planının hazırlanması için gerekli olan veriler, akademisyenler ve uzmanlar tarafından Validebağ Korusu'nun canlı ve cansız varlıkları biyolojik döngünün tamamlandığı minimum bir yıl boyunca gözlemlenerek toplanacaktır. IPA çalıştay süresince ve sonrasında Validebağ Korusu için böyle bir yönetim planının hazırlanması gerektiğine dair düşünceler Koru Koru olarak kalsın diyen yaşam savunucularının nezdinde kabul görmeye başladı. Nasıl yapılabileceğine dair kendi aramızda ve akademi ile hayli yoğun görüşmeler yapıldı,toplantılar organize edildi ve 21 Eylül 2021 Pazartesi itibariyle yurttaşların, onların örgütlü yapılarının,gönüllü akademisyen ve uzmanların katılımıyla Validebağ Korusu İçin Ekolojik Temelli Yönetim Planı yapılması yönünde karar verildi. Ve bu kararı uygulamak içinde ilgili yaşam savunucusu akademisyenler ve uzmanlar ile görüşülerek sürece bir başlangıç verildi."

form

"SÖZLERİMİZİ DAHA YÜKSEK VE GÜÇLÜ SESLE ÖNLERİNE KOYACAĞIZ"

"Türkiye'de böyle bir çalışma belkide ilk kez yapılacak. İlk başta yapılacak olanın önemi pek anlaşılmayabilir. Bu planla birlikte bizler yurttaşlar olarak Koru'nun neresinin ve nasıl korunacağına dair bilgiyi gönüllü yurttaş ve gönüllü akademi ile birlikte üreteceğiz.Hem öğreneceğiz hem karar süreçlerinin içinde merkezinde yer alacağız. Ve Koru'ya dair sözlerimizi “siz hiç birşey istemiyorsunuz" diyenlerin önüne daha bir yüksek ve güçlü bir şekilde önlerine koyacağız."

"ÜLKENİN TAMAMINA SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Validebağ Korusu'na direnişin 100. gününde destek veren HDP Milletvekili Musa Piroğlu, 100 gündür devam eden direnişin talan ve yağma iktidarı devrilmezse devam edeceğini belirtti. Yağmacı düzenin Validebağ Korusu'na sürekli baskınlar yaparak rant alanına çevirmek için fırsat kolladığını kaydeden ve İşkencedere'de Muğla'da Hasankeyf'de yaptıklarını burada da yapmak istediklerini bildiren Piroğlu, "Ülkenin tamamına sahip çıkacağız. Bu iktidar gitmeden doğanın korunması mümkün değil. İktidar gidene kadar ortak mücadeleye ve nöbete devam" dedi.

"VALİDEBAĞ KORU'SUNU KORUYANLARIN YANINDAYIZ"

CHP Milletvekili Ali Şeker ise koruyu devletin, belediyenin koruması gerekirken vatandaşların koruduğunu kaydederek, 1998'den beri mücadele edildiğini söyledi. Şeker, buranın park değil yaşam alanı olduğunun altını çizerek, "Burayı rant alanı olarak görenler, arkamızdaki kuleyi restorant olarak kullanıma açanlar buradaki koruyu bir yandaşa verme çabası içindeler koruyu koruyanların yanındayız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından şarkılarla 100.gün direnişi devam etti.