Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 14 Nisan’da Sakarya’daki ziyareti sırasında yaptığı “Endişe etmeyiniz, en kötü günlerimiz geride kaldı, müsterih olun” açıklamasına uzmanlardan tepki geldi. Uzmanlar, "Salgın bitiyor" açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

"TÜRKİYE 5. DALGAYI YAŞIYOR"

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni varyantlarla birlikte vaka sayısının artacağını belirterek, “Salgın kadere kısmete kaldı. Yeni varyantlar çıkmaya devam ediyor. Her ülke araştırma yapıyor, ancak Türkiye yapmıyor. Bu nedenle ülkemizde hangi varyantlar var bilmiyoruz” dedi.

Cumhuriyet’ten Kader Çukay’ın haberine göre Prof. Dr. Ceyhan, Türkiye’nin şu an 5’inci dalgayı yaşadığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Salgın düz bir çizgi gibi ilerlemiyor. Vakaların durağanlaştığı dönem oluyor ancak arkasından artış dönemi yaşanıyor. Türkiye’de açıklanan vaka sayıları gerçeği yansıtmıyor. Test yapma kriterleri zorlaştırıldı. Eski kriterdeki gibi test yapılsa bunun 5-10 katı vaka sayısı çıkar. Devlet, salgın uzmanı olmadığı için salgın yokmuş gibi ekonomi, sosyal hayat, turizm canlansın diyor. Turizm ve ekonomi canlansın demek yanlış. İnsanlar tedirgin olduğu için canlanamıyor. Vatandaşlar da bu vakaların doğruyu yansıtmadığını biliyor.”

"PANDEMİ HENÜZ BİTMEDİ"

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Saltık da, şu değerlendirmede bulundu:

"Dünya genelinde salgının bittiğini söyleyemeyiz. Salgının görünümünde çok önemli değişiklikler var. DSÖ’de yeni varyantları ‘endişe verici’ olarak tanımladı. BA.4 ve BA.5 endişe verici varyant listesine eklendi. Salgın nerede hızlı çoğalıyorsa, yeni varyantların ortaya çıkması daha kolay hale geliyor."

Prof. Dr. Saltık, DSÖ’nün “Pandemi henüz bitmedi” açıklamasını da hatırlatarak, "Sağlık Bakanlığı mevsimden medet umarak, aşıyı da bitirerek salgına harcama yapmak istemiyor. AKP iktidarı ve Sağlık Bakanlığı kumar oynuyor. Halkın sağlığıyla oynuyor" dedi.