Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 2023’te geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamındaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğindeki üçüncü toplantısı dün sonuçlandı. Türk-İş teklifi 9 bin lira olurken Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) bunu kabul etmeyince masadan anlaşma çıkmadı.


Çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Aziz Çelik, Türk-İş’in el yükselttiğini belirterek seçimler öncesinde iktidarın bu taleplere arkasını dönemeyeceğini söyledi.

Çelik, asgari ücretin 9 bin TL olması için iktidarın işsizlik sigortası ve İŞKUR fonlarını kullanabileceği ihtimalini yazdı: ”Örneğin asgari ücret desteği 100 liradan 400 veya 500 liraya çekilecek ve/veya ek SGK prim desteği sağlanacak. Bu da İŞKUR’a yüklenecek. İşte işsizin parası ile ‘kazan-kazan’ formülü! İşsizlik Fonundaki 120 milyar TL seçim öncesi asgari ücret desteği olarak kullanılacak. Üç taraf da zevahiri kurtaracak. Umarım ve dilerim böyle olmaz ama asgari ücrette kabak sanki işsizlik sigortası fonunun başına patlayacak. İŞKUR kaynakları işverenlere asgari ücret desteği olarak verilmek yerine işsizlere ödenmeli. Resmi işsizlerin sadece yüzde 11’i işsizlik ödeneği alabiliyor. İşverenlere ise bol kepçe İŞKUR teşviki veriliyor.”