Haber: Fatoş Erdoğan

Uzel Makina işçileri, 20 yılı aşkın süredir çalıştıkları fabrikadan alamadıkları tazminat hakları için Nakliyat-İş öncülüğünde Rami'deki Uzel Makina Fabrikası önünde eylemdeler. Tazminatları verilmeden işten çıkarılan 2200 işçiden geriye kalan 300'e yakın işçinin sürdükleri mücadele devam ediyor. 14 yıl 35 aydır devam eden direniş çadırlarındaki nöbetleri 421. gününde. Direniş çadırında nöbet tutan işçilerin çoğu 20 yılı aşkın süredir bu fabrikada çalışan işçiler. 2008’de dava süreci başlıyor. 2013’te iflas kararı veriliyor.

"3500 KONUT VE AVM YAPILACAK"

İşçilerin komite başkanı olan Suat Bektaş fabrikanın 2008’teki iflasından sonra tazminatlarının ve 5 aylık maaşlarının verilmediğini, 14 yıldır bunun için mücadele ettiklerini söyledi. 14 yıldır haklarını neden alamadıklarını şöyle açıkladı:

"Bu fabrikanın arazisi çok değerli olduğu için birileri buraya çöktü.  Buraya 3500 konut, alışveriş merkezi, otel yapılacak. Edirnekapı Şehitliği'nin bitişiğinde yer alan Uzel Makina Fabrikasının 2008-2009'da korumalığını Sedat Peker yaptı. Kendisine verilmek üzere dosya sunduğumuz Recep Tayyip Erdoğan'ın ağzından bir tek kelime çıkmadı. Bu işin içinde Can Paker, bunların halasının oğlu Cüneyt Zapsu da var. Buraya çökülüp bu kadar rahat hareket edilmesinin sebebi bunlar." 

Dokuz8haber'e konuşan direnişteki işçilerin komite başkanı Suat Bektaş yaşanan süreci anlattı:

"BU FABRİKANIN ARAZİSİ ÇOK DEĞERLİ OLDUĞU İÇİN BİRİLERİ BURAYA ÇÖKTÜ"

"20 yıl Uzel fabrikasında emek verdim direnen işçilerin komite başkanıyım. Haklarımız gasp edildi bunun içinde devlette var mafya da var Sedat Peker 'in olduğu zamanlar var, icra ve iflas müdürlerine varana kadar herkes var. Bu fabrika dünyada ilk beş arasındaydı bu fabrikayı bile bile batırdılar aile içi miras deselerde aslında aile içi miras değil bu fabrikanın arazisi çok değerli olduğu için birileri buraya çöktü. "

"SEDAT PEKER KİMİN KORUMALIĞI YAPTIĞINI AÇIKLASIN"

Edirnekapı Şehitliği'nin bitişiğinde yer alan Uzel Makina Fabrikasının 2008-2009'da korumalığını yapan Sedat Peker bizzat kendisi dedi  "Edirnekapı Şehitliği'nin orada 100 dönüm araziye çöküldü. Ben de kendisine Twitter dan "buranın korumalığını sen yaptın  buraya kim çöktü? Sen kimin adına buranın korumalığını üstlendin? bunları açıkla dedim" bana dönmedi. Sedat Peker'in o zamanki duruşu belliydi kime yakın olduğu belliydi. Araları şimdi bozuldu birbirlerini yiyorlar. Sen o zamanlar yakın olduğun abilerinin korumalığını yaptın."

"TÜRK-METAL SENDİKASI 6 AYDA ÇÖZERİZ' DEDİ, 14 YIL OLDU"

"Bu fabrika 2007 yılında 640 milyon dolar  ciro yaptı yemekhanede kokteyller verildi, partiler düzenlendi. Ne hikmetse bu fabrika 6 ay sonra iflas etti. Bu fabrika iflas etmeden önce biz 5 ay maaş alamadık. Maaşlarımızı alamadığımız için 16 gün eylem yaptık burada yattık, burada kalktık, fabrikayı terk etmedik. Bağlı bulunduğumuz Türk-İş’e bağlı Türk-Metal Sendikası geldi bizim eylemimize sahip çıkıyormuş gibi yaptı. 16 günün sonunda 500 lira bir para dağıtıldı. Türk-Metal Sendikası başkanı Pevrul Kavlak bize " namus şeref sözü sizin paralarınızı 6 ayda alacağız" dedi bugün tam 14 yıl oldu."

"NE ALTINTERİNİ NE DE EMEĞİ BİLİRLER"

"Siz namusu ne sanıyorsunuz pazarda, markette satılan birşey mi? Bunlar işçiyi satan sarı sendika biz Ankara'daki Genel merkez önüne tepkimizi gösterelim diye siyah çelenk bırakmak için gittiğimizde karşımıza 300 gariban işçiyi diktiler öncesinde bizi "gelmeyin sizi vururuz' diye tehdit ettiler. Bunlar bu kadar zavallı bir sendika ne alınterini, ne emeği bilirler."

"SENDİKA BİZİ SATTI"

"Sonrasında yargı süreci başladı, bir avukat getirildi herkese sözleşme imzalatıldı. Avukatla görüştüğümde  dava açmadığını söyledi nedenini sordum icra takibi başlattım dedi. 'Ben Türk-Metal Sendikası Genel merkeze bildirdim kişi başı 1800 lira düşüyor dedim merkez, bizden para isteme bu işi nasıl ucuza kapatırsan kapat dediler' bunu söyleyen sendikanın getirdiği avukat. Bu sendikayla yola çıktık ama bu sendika bizi sattı."

FABRİKA SAHİBİ ÖNDER UZEL 11 BİN LİRA PARA CEZASI VERİLEREK KORUNDU"

Davalar devam ederken 2013 yılında iflas kararı verildi bu süreç devam ederken fabrikayı çalıştırmaya devam etmek istediler Buranın sahiplerinden Önder Uzel fabrikasında bilerek yangın çıkardı, evrakları yaktı delil olmasın diye. Bu adamın nitelikli dolandırıcılıktan kesinleşmiş hapis cezası var yargıtay tarafından fakat dışarıda geziyor. Önder Uzel hakkında soru önergesi verdirdim o zaman ki başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma Bakanlığı Faruk Çelik, Sanayi Bakanlığı Zafer Çağlayan bunlar cevap vermedi."

"ALİ BABACAN BANA CEVAP VERDİ"

"Ali Babacan bana cevap verdi. "Senin dediğin bu yolsuzlukların hepsi oldu, biz oraya iki defa kayyum atadık fakat burayı çalıştıramadık 112 bin lira para cezası kestik" dedi tamamen komedi bu yaşananlar Önder Uzel  45 milyon dolarla işçileri dolandırmış, kara para aklama, vergi kaçırmış, insanları borsada mağdur etmiş Sen 112 bin lira para cezası kesiyorsun Türkiye’deki adalet bu.

"RECEP TAYYİP ERDOĞAN 'BU ARAZİ ÇOK DEĞERLİ, ZAMANI GELDİĞİNDE DEĞERLENDİRMEK LAZIM' DEDİ" 

2018 yılında buraya Metin Külük geldi fabrikayı gezdirdim onun geldiği dönemde fabrikada hırsızlar cirit atıyordu. Ona şunu sordum bu fabrika milli servet yüzde yüz yerli sermayeli bir şirket bu fabrikayı bu hale getirenler vatan haini değil mi? doğru söylüyorsun Suat kardeşim dedi. Peki iktidarda olan kim? dediğimde benden dosya istedi. Bir klasör dolusu 60'a yakın hırsızlık fotoğrafları, hukuksuzlukları içeren dosya sundum."

"BURAYA BİZZATİHİ TAYYİP ERDOĞAN ÇÖKTÜ"

"Üç senedir Tayyip Erdoğan'ın ağzından bir tek kelime çıkmıyor. Neden çıkmıyor biliyor musun buraya bizatihi kendi çöktü. Neden bu kadar emin konuştuğumu soracak olursan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul İl başkanı iken buraya geldi aynı masada yemek yedik şunları söyledi: "bu fabrikanın arazisi çok değerli, yeri zamanı geldiğinde değerlendirmek lazım."

"KENDİSİNİ MAKAM MEVKİ SAHİBİ YAPANLARA İHANET ETTİ"

"Be mübarek adam sen de işçilikten geldin, sucuk fabrikalarında bekçilik yaptın, İETT de işçilik yaptın işçiye neden düşmansın? Kaldı ki bu Uzel işçisi sana ayakkabı kartı verdi ayağına ayakkabı aldın. Sana erzak çeki verdi, gittin erzak aldın senin durumun bu kadar kötüyken Uzel işçisi sana sahip çıktı. Bu Uzel fabrikasında çalışan işçilerin 4/3 AKP'lidir. İhanet ettiği kesime bakar mısın? Kendisini makam mevkii sahibi yapan, destekleyen kesime ihanet etti."

"BU YAŞANANLAIRN SORUMLUSU İKTİDARDIR"

"Lafa geldiği zaman biz Hz Ömer'in adaletiyle geldik diyorlar ben defalarca sordum bir kez daha sormak istiyorum "Hz Ömer hırsız mıydı? İşçi, emek  düşmanıy dı? Bana birileri çıksın desinki Hz Ömer buydu ben de diyeyim ki Hz Ömer'in yolundan gidiyorlar. Bu süreçte iki arkadaşım intihar etti, bir arkadaşım eşini öldürdü 8 yıl hapis yattı çıktıktan sonra üzüntüden öldü. İki genç vardı burada gördüğünüz babaları buradan ayrıldıktan iki yıl sonra vefat etti parasızlıktan ilaçlarını alamadı, onur gurur meselesi yaptı kimseye dilenemedi ilaçlarını kullanmadığı için öldü.  Bu kadar insanın günahı vebali kimin? yuvaları yıkıldı evlerine haciz gitti, bir çok arkadaşımız kanserden öldü. Bunların sorumlusu kimse kusura bakmasın bugünkü iktidar.

"BEN ÜLKÜCÜYÜM"

Ben ülkücüyüm ama şuan kendi davanın adamlarını bile yerden yere vuruyorum. Sayın Celal Adan'a buradan özellikle sesleniyorum sen babamın cenazesine geldin, benim yanımda saf tuttun giderken bu işi çözeceğim dedin Neredesin?  Biz de söz namustur kimse kusura bakmasın işçinin emeğine kim el uzatıyorsa ağır konuşacağım "şerefsizdir"  biz kimseden sadaka istemiyoruz biz annemizin ak sütü gibi helal olan alınterimizi istiyoruz."

"223 MİLYON LİRA PEŞKEŞ ÇEKTİ"


Burayı alan Vera Varlık bir şirketten 88 milyon kredi alarak kuruldu. Bu şirketi kuran aynı fabrikanın sahibi ipotekli borçlarını devraldı bedavaya kapattı. Bu arazinin şuan ki değeri 3 milyarın üzerinde iflas masası bunların memuru gibi çalıştı 223 milyon 700 bin gibi rakama peşkeş çekti. Biz bu kararı bozdurduk. Vera Varlık ipotekli borçları için ihaleye çıktı bu ihaleye giren KİPTAŞ 320 milyon 150 bin teklif verdiğinde Vera Varlık ihaleyi geri çekti. Burada masayı 120 milyon dolar zarara uğrattı. Siz niye bu zararı Vera Varlık’tan talep etmediniz? Neden ihaleyi onaylamadınız diye sorduğum iflas masası Sen beni tehdit mi ediyorsun dedi. 2018 de fabrikanın hırsızlar tarafından soyulmasının sebebi güvenliği geri çeken iflas masasıdır. Benim hakkında suç duyurusunda bulunduğum iflas masası başkanı Ahmet Özata hakkında takipsizlik kararı verildi. Kararı veren savcı hakkında bir işlem yapılmadı. Türkiye’deki adalet bu mu? Adalet hep zenginden mi yana kendi başlarına gelseydi bu kadar rahat olurlarmıydı merak ediyorum."

"BU İŞİN İÇİNDE CAN PAKER VE CÜNEYT ZAPSU VAR"

Bu fabrika kapanmadan evvel 8 ay boyunca savunma sanayisine parça yaptık uçak, tank, jip için parça ürettik. Sıfır hata ile üretim yaptığımız fabrikayı batırdılar. Burası artık hırsızların cirit attığı bir enkaza dönüştü. Çalınan yedek parçalarla Önder Uzel başka bir traktör firmasıyla anlaşma yaptı devlet bunu bilmiyor mu? 

Bu işin içinde kimler var söyleyem mi Yahudi lobisin Türkiye temsilcisi olan Can Paker, bunların halasının oğlu Cüneyt Zapsu var. Buraya çökülüp bu kadar rahat hareket edilmesinin sebebi bunlar. Biz farkındayız siz buraya 3500 konut yapacaksınız  alışveriş merkezi yapacaksınız otel yapacaksınız  Nişantaşı Üniversitesi kampüsünü kuracaksınız bunlar bizim ilgilendiğimiz konular değil biz emeğimizi istiyoruz. Bu fabrikada 2200 kişi ekmek yiyordu Türkiye’nin ekonomisine büyük katkısı olan bu fabrikayı batırmak sizin ayıbınız vatana ihanetiniz. Atatürk ne diyordu " her fabrika bir kaledir" kalelerinizi yıktığınız zaman ülkenizi teslim edersiniz kusura bakmasınlar ben bunların vatan sevgisinden şüpheliyim."

"HAKLARIMIZI ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"

"14 senedir mücadele ediyoruz benim arkadaşlarım intihar etti, yuvaları yıkıldı. Bu saatten sonra bu pul olan bu parayı versen ne olur vermesen ne olur. Biz paradan vazgeçtik onur gurur meselesi yaptık bunun mücadelesini veriyoruz. Bu fabrikadan haklarımızı alana kadar çöp çıkartmayacağız, buraya çivi çaktırmayacağız biz bu kararlılıkla mücadele devam ediyoruz. Fabrika önünde kurduğumuz nöbet çadırında direnişe devam edeceğiz."