Edirne’de ayçiçeği üreticisi hasada sayılı günler kala devlet tarafından her yıl verilen desteklemenin artmasını istiyor. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, "Buğdayda ciddi bir destek artışı oldu. Biz ayçiçeğinde de böyle bir prim talebimiz var. İnşallah önümüzdeki günlerde bu prim yükselir. Burada buğdayda 1’e 2 paritesi vardır. Buğdayın iki katı gibi bir ayçiçeği fiyatı oluşması vardır piyasalarda. Bizim talebimizde bu yöndedir" diye konuştu.

"GÜMRÜK VERGİLERİ SIFIRLANDI"

Gümrük vergilerinin sıfırlandığını ifade eden Şafak Kırbiç şunları söyledi:

"Edirne bölgemiz erken ayçiçeği ekimi yaptığı için hasat Edirne bölgesinde yaklaşmakta. Tahminlerime göre 20 gün sonra Edirne’de ilk ürün hasat edilmiş olabilir. Geçtiğimiz günlerde tabii kışın piyasalarda yükselişler kaydettik ancak o aşamaya geldiğimizde Ukrayna-Rusya arasında savaşın yaşandığı bölgelerde ciddi oranda ayçiçeği ürün stokları vardı. Bu ürünler ülkemizde şu anda çeşitli yollardan gelmekte. Ukrayna ve Rusya hükümetiyle tahıl koridoru açılması ile ilgili son aşamaya gelindi, zannediyorum detaylar kaldı. Oradaki fiyatlarında gevşemesiyle ülkede ayçiçeği fiyatları da ciddi oranda ithal maliyetinde düşük gösterdi. Gümrük vergileri temmuz ayına kadar sıfırlanmıştı. Temmuz ayı başında yeni bir kararname ile sıfır olarak devam edecek. Bu da tabi ki dünyadaki fiyatların düşmesiyle ülkemizde de ithal maliyetin düşmesini beraberinde getirdi. Hükümetimiz ve Bakanlığımızla yaptığımız girişimlerde tekrar Ankara’dan bir randevu talebimiz var. Bölge vekillerimizle de konuyu paylaştık, raporlar hazırladık. Bir öyle ümit ediyoruz ki, önümüzdeki günlerde desteğin miktarı arttırılacaktır."

"AYÇİÇEĞİNE DE DESTEK VERİLMELİ"

Buğdayda ciddi destek artışı olduğunu ayçiçeğinde de olması gerektiğini kaydeden Kırbiç açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Burada buğdaya 6 bin 400 TL ile 6 bin 450 TL gibi fiyat verdi hükümetimiz. TMO’ya götürenlere de bin TL desteğini çıkardı. Buğdayda ciddi bir destek artışı oldu. Biz ayçiçeğinde de böyle bir prim talebimiz var. İnşallah önümüzdeki günlerde bu prim yükselir. Burada buğdayda 1’e 2 paritesi vardır. Buğdayın iki katı gibi bir ayçiçeği fiyatı oluşması vardır piyasalarda. Bizim talebimizde bu yöndedir. Üreticilerimizin beklentisi de bu yöndedir. Önümüzdeki günlerde bakanlığımızla yaptığımız görüşmelerde umarım olumlu bir sonuç alırız. Üreticilerimize geçen yıllarda yapılan teşviklerle, bakanlığımız, bizlerin yaptığı üretim artışıyla ile ilgili çalışmalar sonuç verdi. Bu yıl yaklaşık yüzde 10’a yakın ekiliş alanında bir artış var. Bu da ülke üretiminde yüzde 10 bir artış demektir. Bu insanlarımızda buradan para kazanırsa bu psikoloji ve motivasyonu bozmamamız gerekir. Önümüzdeki dönemde para kazanmaya devam ettiklerinde önümüzdeki yıllarda üretim miktarında artışlar olacaktır. Ancak fiyatta bir bozulmalar oluşursa motivasyon kaybı olup tekrar üretim miktarlarında düşüş olabilir. İnşallah bu değerlendirilip göz önünde bulundurulup üreticimizin para kazanması sağlanırsa bu ülke ihtiyacını önümüzdeki yıllarda da tamamlanacağı kanaatindeyiz. Rakam olarak telaffuz etmemiz çok doğru olmaz belki ama bunun ciddi şekilde arttırılması talebimiz var. Bakanlığımızda bunu göz önünde bulunduracaktır. Buğdayda baktığımızda bin TL güzel bir destek oluştu. TMO’nun buradaki hamlesi güzel bir hamleydi. Biz de ayçiçeğinde böyle ciddi bir artışın olmasını ümit ediyoruz.

"ÇAYIR TIRTILI SİGORTA KAPSAMINA ALINMALI"

Çayır tırtılı ile ilgili Edirne bölgesinde tehlike bitti diyebiliriz. Edirne merkezde çok olmamakla birlikte güney ilçelerimizde özellikle İpsala, Keşan, Uzunköprü bölgemizde yoğun bir şekilde lokal alanlarda görüldü. Oralarda da tarım teşkilatları hızlı bir refleksle çiftçiler uyarılarak, çiftçilerimiz o bölgedeki çeltik alanları olan bölgelerde dronla ilaçlama ile ilgili biraz daha tecrübeli. Refleks göstererek ilaçlama yapmaları sağlandı. Ayçiçeğinde bir miktar zarar oluştu. Birkaç gün sonra ne kadar zarar oluşturduğu görülecektir. Şu anda bir şey söylemek erken. Görüştüğüm Tarım Bakanlığı yetkilileri, İl müdürlüğümüz önümüzdeki süreçte neden kaynaklandığı ile ilgili birtakım çalışmalar başlatıp önümüzdeki yıllarda da bu sıkıntıların yaşanmaması ile ilgili tedbir alacakları kanaatindeyim. Bizim talebimizde bu tip zararların afet kapsamına, TARSİM'deki sigorta kapsamına alınmasının faydalı olacağı kanaatindeyim. İnşallah öyle bir girişim yapılıp sigorta kapsamına alınır."