HABER MERKEZİ

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, YÖK’ün verilerine dayanarak üniversitelerin halini yorumladı ve Türkiye’deki üniversite tablosunu ortaya koydu. YÖK 25 Kasım 2021’de yayınladığı 2020 raporları temel alınarak hazırlanan değerlendirmede, üniversiteler arasında büyük farklılıklar olduğu vurgulanıyor, çoğu üniversitenin “zayıf çıktı”lar ürettiği kaydediliyor. Geçmişte de YÖK’ün raporlarını ele alan eleştiriler kalem alan Prof. Dr. Erhan Erkut, “2020 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” başlıklı yazısını erhanerkut.com adresinde yayınladı.

PERFORMANS 4 TEMEL ALANDA ÖLÇÜLDÜ

YÖK, 2020 raporlarında 193 üniversitenin performansı 4 temel alanda (Eğitim/Öğretim, Araştırma-Geliştirme/Proje/Yayın, Uluslararasılaşma ve Topluma Hizmet/Sosyal Sorumluluk) 45 gösterge ile değerlendirildi. Raporlarda üniversiteler arasında büyük farklılıklar olduğu çok net biçimde görülürken, Prof. Dr. Erkut, şu değerlendirmeyi yaptı: “Dağılımların hemen hepsi negatif üstel—yani az sayıda üniversite çıktıların çoğunu sağlıyor, çok sayıda üniversite ise oldukça zayıf çıktılar üretebiliyorlar. Sadece bir örnek verelim: Öğrencilerin yaptığı endüstriyel projelerin toplamı 5.689. 193 üniversite için ortalama 29,5 olmuş. Bu projelerin yarısından fazlasını sadece 7 büyük üniversitenin yaptığını görüyoruz.” Endüstriyel projeler ile ilgili verilerin grafiği şöyle:

endüstriyel çalışmalarin dağılımı

PROF. DR. ERKUT’UN TESPİTLERİNDE ÖNE ÇIKAN NOKTALAR

  • Endüstriyel projelerin yarısını 7 büyük üniversite yapmış
  • 71 üniversitede yapılan endüstriyel proje sayısı sıfır.
  • Hiç doktora mezunu vermeyen 42 üniversite var.
  • 98 üniversitenin hiçbir bölümü ALES’te ilk yüzde 5’e giremiyor.
  • 34 üniversite hiç sempozyum, kongre veya sanatsal sergi düzenlememiş.
  • Sosyal sorumluluk projelerinin yarısını 14 üniversite yapmış.
  • 94 üniversitede Teknokent veya Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) projelerine katılan yok.
  • 65 üniversitede uluslararası değişim programları ile gelen öğrenci bulunmuyor.
  • 45 üniversite bir yıl boyunca hiç sosyal sorumluluk projesi yapmamış.

"ANAOKULU YÖNETİLMEYECEK BİR BÜTÇE..."

YÖK’ün verilerine göre, üniversitelerin öğrenci başına yaptığı harcama miktarı oldukça düşük seviyelerde. Prof. Dr. Erhan Erkut’un aktardığına göre; 97.555 TL ile Koç Üniversitesi ilk sırada yer alıyor. Ortalama harcama ise sadece 11.584 TL. Prof. Dr. Erkut, “157 üniversitenin 2019-20 yılında epey düşük bir özel okul ücreti olan 20.000 TL’nin altında harcadığını” belirtiyor ve bu göstergenin diğer pek çok şeyi açıkladığını düşünüyor: “Bu gösterge diğer birçok göstergeyi de açıklıyor. Her şehre üniversite açma politikasının sonucu olarak üniversitelerimizi son derece düşük bütçeler ile yönetilmeye mahkûm ediyoruz. Anaokulu yönetilemeyecek bir bütçe ile üniversite yönetmeye kalktığınız zaman ne araştırma oluyor ne endüstriyel iş birliği ne de topluma hizmet!”