HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç tarafından “Türkiye'deki barınma sorununun nedenlerinin araştırılması amacıyla” Meclis’e sunulan Meclis Araştırma Önergesi, Genel Kurul’da görüşüldü. Önergenin görüşülmesi sırasında muhalefet partileri ve Cumhur İttifakı arasında öğrencilerin “barınma” sorunu üzerinde tartışma yaşandı.

AKP VE MHP "BARINMA SORUNU YOK" DEDİ

Muhalefet partileri, öğrencilerin sorunlarının çözülmesinin gerektiğini belirtirken, AKP ve MHP  “barınma sorunu” olmadığını öne sürdü. Önerge üzerine söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, kötü olan eğitim sisteminin salgınla beraber iyice çöktüğü ve başlayan yüz yüze eğitimde derinleşen sorunların gün yüzüne çıktığına dikkati çekti.

"ÖĞRENCİLER TARİKAT VE CEMAAT YURTLARINA MAHKUM EDİLDİ"

Üniversitelerin açılmasıyla beraber, onlarca üniversiteli öğrencinin "Nerede kalacağım? Nasıl geçineceğim?" sorularıyla baş başa kaldığına dikkat çeken Dersim, “Üniversiteyi kazanan bir öğrenci eğitim ve öğretim hakkını elde ettiği başarıya sevinemiyor bile çünkü öğrenciler yurt bulamıyor; öğrenciler ev bulamıyor; öğrenciler pahalılaşan yaşam koşullarında 650 TL bursla geçinemiyor. Yurtlara yerleşemeyen, ev kiralarının fahiş fiyatlarda olmasından kaynaklı ev kiralama imkânı olmayan onlarca öğrenci bu yıl da sokakta kaldı ve öğrenciler tarikat ve cemaat yurtlarına mahkûm edildi” dedi.

"CUMHURBAŞKANI BURSLARIN YOL PARASINA DAHİ YETMEDİĞİNİ BİLMEMEZLİKTEN Mİ GELİYOR?"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öğrencileri “yalan” söylemekle itham etmesine tepki gösteren Dersim, “Cumhurbaşkanı öğrencilerin sorunlarını dillendirmek yerine ülkede her şey güllük gülistanlıkmış gibi, öğrencilerin hiçbir sorunu yokmuş gibi açıklamalar yapıp, barınacak yeri olmayan öğrencileri yalan söylemekle suçladı. Neymiş? 2002'de yurt sayısı 200'lerdeymişte 2021'de yurt sayısı 774'e çıkmış. 2002'de burs 45 TL'ymiş de şimdi 650 TL olmuş. Cumhurbaşkanı 2002'deki öğrenci sayısıyla günümüzdeki mevcut üniversiteli öğrenci sayısını biliyor mu acaba? Öğrencilere verilen bursların ekonomik krizin getirdiği enflasyonla yol parasına dahi yetmediğini biliyor mu, yoksa bilmemezlikten mi geliyor?” diye sordu.

"YÜZLERCE ÖĞRENCİ KALACAK YER BULAMADIĞI İÇİN ÜNİVERSİTEYİ BIRAKMAK ZORUNDA KALDI"

İktidar tarafından 720 bin yurt kapasitesi olduğunun söylendiğini ve başvuruların da 600 bin civarında olduğunu dile getiren Dersim, şöyle devam etti: “Madem kapasite anlatıldığı kadar yüksek o zaman neden öğrencilerin yüzde 60'ı yedeğe alınıyor? Geriye kalan 120 bin kontenjan kimlere ayrılıyor? Sayıları 8 milyonu bulan öğrencilere 720 bin yurt kapasitesinin yeterli olmayacağını hepimiz biliyoruz. Peki, diğer öğrenciler nerede kalacak, nasıl geçinecek? Asgari ücretin 2 bin 800 lira olduğu bir ülkede 1+1 eve 2 bin, 3 bin lira kira parasını kaç öğrenci verebilecek? Yüzlerce öğrenci kalacak yer bulamadığı için üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı."

"ÖĞRENCİLER 'BARINAMIYORUZ' DERKEN NEDEN ONLARI TERÖRİST İLAN EDİYORSUNUZ?"

"Bunlardan haberiniz var mı, yoksa siz kendinizi ve toplumu kandırma çabalarınıza devam mı edeceksiniz? Seçim zamanlarında öğrencilere vaatlerde bulunanlara soruyorum: Öğrenciler ‘Barınamıyoruz’ derken neden onları terörist ilan ediyorsunuz? Çöken ve çökmeye devam eden bu sistemin yükünü neden öğrencilerin omuzlarına yüklüyorsunuz?”

"ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAKKI ENGELLENMESİN"

“Kamuya ait yerlerde öğrencilere ücretsiz barınma imkânı sağlansın. KYK'ye bağlı yurtlarda boş kontenjanlar tamamlansın. Kamu veya özel yurtlarda barınma imkânı olmayan öğrencilere kira, elektrik ve su gibi faturalarda destek sağlansın. Öğrencilerin eğitim hakkı engellenmesin. Öğrenciler artık kendilerine dayatılan yoksulluğu, sefaleti kabul etmiyor."

"BİZLERE ADİL BİR YAŞAM YARATAMIYORSANIZ KOLTUKLARI GENÇLERE BIRAKIN VE GİDİN"

"Yok sayılan gençler adına buradan bir kez daha sesleniyorum: Bu gidişata izin vermeyeceğiz. Bizleri sokaklara terk edip en temel hakkımızı istediğimiz için gözaltına aldıranlar ve sadece seçim sürecinde bizleri hatırlayanlara söylüyoruz: Karnımız bu vaatlere tok, verdiğiniz sözlere değil yaptığınız icraatlara bakıyoruz. Bizlere adil bir yaşam yaratamıyorsanız koltukları gençlere bırakın ve gidin diyorum."

"HER MUHALEFET EDENE, HER HAK TALEP EDENE ‘TERÖRİST’ YAFTASI YAPIŞTIRDIKLARINI SAĞIR SULTAN BİLE DUYDU"

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da söz alarak konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“AKP Genel Başkanı açıkça şunu söyledi; ‘Bunlar teröristtir.’ Hatta ‘Rektörün arabasının üzerinde tepinenler’ diye tarif etti. Şundan vazgeçsin iktidar grubu, her muhalefet edene, her hak talep edene ‘terörist’ yaftası yapıştırdıklarını sağır sultan bile duydu. Bunlar öğrenci, eğitim ve öğretim hakları kısıtlanıyor, barınma sorunları var ve haftalardır ‘Biz ev bulamıyoruz, kiralar yüksek, yurtlarda yer yok’ diye isyan ediyorlar. Biz bu öğrencilerin bu şekilde terörize edilmesini şiddetle reddediyoruz."

AKP VE MHP OYLARI İLE REDDEDİLDİ

Beştaş'ın ardından konu üzerine söz alan muhalefet milletvekilleri ile AKP ve MHP’ler arasından gerginlik yaşandı. Önerge üzerine yapılan konuşmaların ardından HDP’nin “Türkiye'deki barınma sorununun nedenlerinin araştırılması amacıyla” verdiği Meclis Araştırma Önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.