HABER: ÖMER İBRAHİMOĞLU

Profesyonel bisikletçi 19 yaşındaki Umut Gündüz 15 Temmuz 2020’de Ankara’da yolun sağında bisikletiyle ilerlerken aşırı hızlı ve yüksek alkollü bir sürücü tarafından katledildi. Mahkeme tarafından Umut’un katiline ödül gibi ceza verildi. Fail cezaevine hiç girmedi. Sadece bir yıllığına ehliyetine el konuldu. Gündüz ailesi 2 yıldır adalet mücadelesi veriyor.

Ölüm yıldönümü dolayısıyla Umut Gündüz’ün ailesinin Yüksel Caddesi’nde düzenlemek istediği basın açıklamasına polis müdahale etti. Baba Menderes Gündüz ve anne Asuman Gündüz yerlerde sürüklendi.

Polisin engelleme girişimine karşın Umut Gündüz’ün ailesi, dostları ve bisikletliler Yüksel Caddesi’nde basın açıklamasını düzenledi. Menderes Gündüz basın açıklamasında şunları söyledi:

 “İki yıl önce bugün yani 15 Temmuz 2020 tarihinde, 19 yaşında, bisiklet sporcusu, üniversite hayali kuran, gelecek planları olan Umut Gündüz, Antrenman sonrası bisikletiyle evine giderken alkollü ve yüzde 100 kusurlu olarak araç kullanan, katil Çağdaş Şenyüz’ün aşırı hızla arkadan çarpıp kaçması sonucu hayatını kaybetti. Olayın yaşandığı günden davanın karar duruşmasının yapıldığı 27 Aralık 2021 tarihine kadar geçen zaman içinde, Umut Gündüz adına yürüttüğümüz adalet çağrımız, İktidarın cezasızlık politikası neticesinde katil Çağdaş Şenyüz’ün mahkeme tarafından 4 yıl 5 ay ile ödüllendirilmesi ile karşılıksız kalmıştır. Karar duruşmasının olduğu o gün, Umut Gündüz’ ün katilinin 4 yıl 5 ay aldığı ceza karşısında davayı takip eden herkesin de tanık olduğu gibi, bisikletli ölümlere neden olan sürücülere cezasızlık devam edilerek Umut Gündüz’ün ölümüne neden olan benzer olaylar sonucu yaşanması muhtemel ölümler teşvik edilmiştir.

Bisikletli ölümlere sebep olan sürücülerin trafik kazası denilerek cezasız bırakılması soncunda her geçen gün ölümler artmaya devam etmektedir. Son iki yıl içinde buna benzer olaylar sonucu 300 bisikletli hayatını kaybetmiştir. Umut Gündüz davasının örnek bir dava olarak görülmesini ve alınacak kararın bundan sonraki zamanda yaşanması muhtemel bisikletli ölümleri durdurmak için emsal olması için sanık Çağdaş Şenyüz’ ün en ağır cezayı almasını istemekteyiz.”