Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 19:30'da Fomara Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, Aleyna Çakır'ın ölümünde baş şüpheli olan Ümitcan Uygun'un tahliye edildikten günler sonra Esra Hankulu'nu öldürmesine dair basın açıklaması düzenledi.

"SEDAT PEKER'İN İDDİALARI ARAŞTIRILSIN"

Açıklamada, "Ümitcan Uygun tahliye edilmeseydi Esra aramızda olacaktı" ifadelerine yer verilirken Uygun’un tahliye edilmesine ilişkin Sedat Peker tarafından açıklanan iddiaların araştırılması talep edildi. 

"EDA NUR'UN ÖLÜMÜNÜ İNTİHAR DİYEREK GEÇİŞTİREMEZSİNİZ"

Türkiye'de neredeyse her gün bir kadın cinayetinin işlendiğini beliten kadınlar Esra Hankulu'nun öldürülmesine tepki gösterdi. Sonrasında cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra şikayet etmesine rağmen faillerin serbest bırakılmasının ardından yaşamına son veren Eda Nur hakkında açıklama yapan kadınlar, “Eda Nur’un ölümünü intihar diyerek geçiştiremezsiniz. Onu intihara sürükleyen, tecavüzcüleri serbest bırakan erkek yargının ve emniyet güçleridir” ifadelerini kullandı.

"SİZ KONUŞTUKÇA DAHA ÇOK ÖLDÜRÜLÜYORUZ"

Okunan basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiği kaydedildi ve şöyle denildi:

“İstanbul Sözleşmesi'nden çıkanlar, kadına yönelik şiddete karşı yerli ve milli bir hat oluşturacaktı. Siz konuşmayın, konuştukça daha çok öldürülüyoruz. Sorumluluklarınızı yerine getirin. Uluslararası bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 no.lu yasanın gereklerini yapın. Kadın cinayetleri politiktir ve 19 yıllık iktidar tüm bu cinayetlerden sorumludur."

"HAKLARIMIZDAN DA HAYATLARIMIZDAN DA VAZGEÇMİYORUZ"

Yeter artık, yeter! İsyanımızda öfkemizde çok büyük! Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz kalmadı. Biz kadınlar, kestik kara saçlarımızı, yaşamın uzaktı yakındı, yasaktı yasaydı töreydi, içinde dışında yanında değiliz, bu yazgıyı değiştireceğiz. Haklarımızdan da hayatımızdan da vazgeçmiyoruz. Kadın cinayetleri politiktir ve mutlaka hesabını soracağız.”