TÜİK’in bugün açıkladığı verilere göre; enflasyon, kasım ayında yüzde 2,88 oldu. Bu artışa rağmen yıllık enflasyon, baz etkisiyle yüzde 84,39’a geriledi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini sosyal medya hesabında paylaşımla değerlendirdi. Özlale, fiyat artışlarına ilişkin tablolara yer verdiği paylaşımında şunları kaydetti:

“Enflasyonda baz etkisi sezonu açıldı. Bundan sonra fiyatlar her ay yüzde 3 artsa bile yıllık enflasyon yüzde 43’e gerileyecek. AKP de ‘Enflasyonu 41 puan düşürdük’ hikayesi anlatacak. Oysa 12 aylık ortalamaların yıllık değişimine bakarsak enflasyon, yüzde 70,4’ten sadece yüzde 66,6’ya gerileyecek.

Baz etkisi sezonu, dar gelirli vatandaşımızı daha fazla ilgilendiren gıda, haberleşme ve alkollü içecekler-tütün grupları için ise başlamadı.

Mesela gıdada yıllık enflasyon yüzde 102,6. 144 harcama grubunun 60’ında ise baz etkisi olduğunu görüyoruz. Burada yemek hizmetleri dikkat çekiyor. Dışarıdaki yemek fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 3,45 artmış olsa da yıllık enflasyon 1,39 puan azalmış görünüyor. Sonuç; fiyatlar hâlâ çok hızlı artıyor.”