54 uluslararası ve yerel basın ve ifade özgürlüğü kuruluşu, Türkiyeli yetkilileri bir kez daha gazeteci ve şair Nedim Türfent’i derhal ve koşulsuz bir şekilde tahliye etmeye ve hakkındaki mahkumiyet kararını bozmaya çağırıyor.

Bugün, Nedim Türfent’in "terör" suçlamalarıyla tutuklanıp, dinlenen tanıkların büyük bölümünün ifadelerini işkence altında verdiklerini beyan ettikleri adil olmayan bir yargılama sonucunda 8 yıl 9 ay hapse mahkûm edilmesinin 2000. günü.

KÜRT İŞÇİLERE KÖTÜ MUAMELEYİ HABERLEŞTİRDİ

Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) haber editörü ve muhabiri Nedim Türfent, özel harekat polislerinin Kürt işçilere kötü muamelesini haberleştirdikten kısa bir süre sonra, 12 Mayıs 2016 tarihinde gözaltına alındı. Nedim, haberi yayınlandıktan kısa bir süre sonra emniyet mensuplarından ölüm tehditleri almaya başladı ve çevrimiçi bir taciz operasyonunun hedefi haline geldi. Tutuklandıktan bir gün sonra “terör örgütü üyeliği” ile suçlandı; hakkındaki iddianame ise 10 ay sonra hazırlandı. İki yıl boyunca korkunç şartlar altında tecrit edildi.

"2000 GÜNLÜK MAHPUSLUK, ÜLKEDEKİ ADALETSİZLİK FOTOĞRAFININ SEMBOLÜ"

Maruz kaldığı adaletsizliğe dikkat çekerek, adalet arayan herkesle dayanışma çağrısı yapan gazeteci Nedim Türfent, şöyle konuştu:

"Ülkemizde o kadar çok adaletsizlik var ki insan bu tür spesifik günlerde bir açıklama yapmaya çekiniyor. Ama şöyle de bir gerçek var bazen bilinir örnekler üzerinden adaletsizliğe, hukuksuzluğa, haksızlığa kaynak tutmak daha kolay oluyor. Bu yüzden, bu 2000 günlük mahpusluğu ülkedeki adaletsizlik fotoğrafının büyük bir sembolü olarak ele alıyorum. Sadece kendi durumum değil, düşünceleri ve siyaset yapma hakları yüzünden özgürlüklerinden alıkonulan bütün mahpuslar için bir duyarlılık oluşması elzemdir. Bugün vesilesi ile gerek ulusal gerekse de uluslararası hak ve özgürlük kuruluşlarını düşünceleri, sözleri ve kimliklerinden dolayı tutsak edilen insanlarla dayanışmaya çağırıyorum.

"DERHAL VE KOŞULSUZ OLARAK TAHLİYE EDİLMELİ"

Pen International Mahpus Yazarlar Komitesi Başkanı Ma Thida, Türfent'in derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün, Nedim Türfent’in maruz kaldığı büyük adaletsizliğin bir diğer önemli ve acı verici kilometre taşı. Sadece mesleğini yaptığı için parmaklıklar arkasında 2000 gün geçirmiş olması inanılır gibi değil. Bu adaletsizliği düzeltmek için Türkiyeli yetkililer Nedim’i derhal ve koşulsuz olarak tahliye etmeli ve hakkında verilen mahkûmiyet kararını bozmalıdır. PEN Topluluğu, Türkiye’de haksız bir şekilde hapsedilmiş tüm yazar ve gazetecilerin ve Nedim’in yanındadır ve her biri serbest bırakılana kadar onların özgürlüğü için mücadele etmeye devam edecektir.”

"YÜZLERCE GAZETECİ AYNI ŞEKİLDE HEDEF ALINDI"

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Program Koordinatörü Renan Akyavaş da, Anayasa Mahkemesi'ne Nedir Türfent'in başvurusunu öncelikli olarak değerlendirmesi talebinde bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Nedim hakkında hazırlanan iddianamede, sosyal medya paylaşımları, yazdığı haberler ve 20 gizli tanığın ifadeleri suçlamalara delil gösteriliyor. Yargılandığı davanın ilk duruşması 14 Haziran 2017’de, tutuklu bulunduğu Van’dan 200 km uzaklıkta Hakkari’de görüldü. Nedim’in duruşmada fiziksel olarak hazır bulunma talebi yedi kez reddedildi ve ifadesini SEGBİS ile vermek zorunda kaldı. 20 tanıktan 19’u ifadelerini işkence altında verdiklerini söyledi ve ifadelerini geri çekti.

Bugün, Nedim’in bir gazeteci olarak cesareti için cezalandırıldığı sonu olmayan adaletsizliğin önemli bir dönüm noktasını daha arkamızda bırakıyoruz. Nedim, özgürlüğü bekleyerek 2000 günü parmaklıklar arkasında geçirdi. Asla kaybetmemesi gereken ve asla geri alamayacağı 2000 gün. Eleştirel sesleri susturmak için bir silah haline getirilmiş yargı tarafından yüzlerce gazeteci aynı şekilde hedef alındı. Anayasa Mahkemesi'ne bu büyük adaletsizliği sonlandırmak için Nedim’in başvurusuna öncelik vermesi gerektiğini iki kez ilettik. Bu sefer harekete geçeceklerine inanıyoruz."

"NEDİM, ÖDÜLLENDİRİLMESİ GEREKEN GAZETECİLİĞİ İÇİN CEZALANDIRILDI"

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Proje ve İletişim Koordinatörü Murat Kök, Türfent ile dayanışma çağrısı yaparak, şunları kaydetti:

"Bu kadar bariz adil yargılanma hakkı ihlallerine rağmen, Nedim 15 Aralık 2017 tarihinde ‘terör örgütü üyeliği’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından sekiz yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay ise 9 Mayıs 2020 tarihinde Nedim’in cezasını onadı. Üç yıl geçmesine rağmen Nedim’in Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru hala mahkeme önünde bekliyor. Nedim, ödüllendirilmesi gereken gazeteciliği için cezalandırıldı. Nedim’in maruz kaldığı adaletsizlikler aslında Türkiye’de Kürt gazetecilerin büyük çoğunluğunun maruz kaldığı adaletsizliklerdir. Bu yüzden samimi olarak ifade özgürlüğünü savunan tüm kişi ve kurumları Nedim ile dayanışmaya davet ediyoruz."

İMZACILAR:

*ARTICLE 19

*Articolo 21

*Association of European Journalists (AEJ)

*Cartoonists Rights Network International (CRNI)

*Committee to Protect Journalists (CPJ)

*Croatian PEN

*Danish PEN

*English PEN

*European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

*European Federation of Journalists (EFJ)

*French PEN

*German PEN

*Human Rights Association (HRA)/ İnsan Hakları Derneği (İHD)

*IFEX

*Index on Censorship

*Initiative for Freedom of Expression/ Düşünçe Suçu?!na Karşı Girişim

*Irish PEN/PEN na hÉireann

*Kurdish PEN

*Montenegrin PEN Center

*OBC Transeuropa (OBCT)

*PEN America

*PEN Bangladesh

*PEN Belgium (French-speaking)

*PEN Centre of Bosnia & Herzegovina

*PEN Esperanto

*PEN Estonia

*PEN Georgia

*PEN Iraq

*PEN Latvia

*PEN Malta

*PEN Melbourne

*PEN Moscow

*PEN Netherlands

*PEN Norway

*PEN Portugal

*PEN Québec

*PEN Romania

*PEN Suisse Romand

*PEN Trieste

*PEN Turkey

*Perth PEN Centre

*Russian PEN

*San Miguel de Allende PEN

*Slovene PEN

*South East Europe Media Organisation (SEEMO)

*St Petersburg PEN

*Swedish PEN

*Turkey Human Rights Litigation Support Project/Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi

*Vietnamese Abroad PEN centre

*Wales PEN Cymru