Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin İstanbul’da görülen davanın Suudi Arabistan’a devredilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Callamard mahkemenin ‘devretme talebinde’ bulunduğu günün “Adaletin sağlanması adına mücadele edenler için kara bir gün” olduğunu söyledi.

"CİNAYETİN SORUMLULUĞUNU TAŞIYANLARA DEVRETMİŞ OLACAK"

“Türkiye, topraklarında işlenen bir cinayete ilişkin davayı devretmekle bu davayı bilerek ve isteyerek cinayetin sorumluluğunu taşıyanlara iade etmiş olacak” diyen Callamard açıklamasında “Halbuki Suudi Arabistan sistemi Türkiye savcısıyla işbirliği yapmakta defalarca başarısız oldu ve adaletin bir Suudi mahkemesi eliyle gelmeyeceği çok açık” diye konuştu.

Ardından da “Türkiye’nin bu tüyler ürpertici cinayette adaletin sağlanması gerektiği ve bu davanın asla siyasi hesaplara ve çıkarlara alet edilemeyeceği taahhütlerine ne oldu?” diye sordu.

"CEZASIZLIĞI GARANTİ EDER"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, devir konusunda olumlu görüş verecekleri yönündeki açıklamasına da değinen Callamard “Hükümet yargılamanın durması yönünde görüş verirse bu, Cemal Kaşıkçı için adaletin tam tersini, yani cezasızlığı garanti eder” dedi.

"TERSİNE ÇEVİRMEK İÇİN HENÜZ GEÇ DEĞİL"

Callamard sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Uluslararası Af Örgütü, kişilerin gıyabında yargılandığı davalardan kaygı duyuyor olsa da, Adalet Bakanı cezasızlığın ve haksızlığın önünü açtı. Yine de bu yanlış düşünceyi kararla tersine çevirmek için henüz geç değil.”

NE OLMUŞTU?

Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin 26 kişinin gıyabında yargılandığı davanın 31 Mart'ta İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında Suudi Arabistan, dosyanın kendilerine devrini ve sanıklar üzerindeki kırmızı bültenin kaldırılmasını istemişti.

Duruşma savcısı da bu yönde mütalaa vermiş ve mahkeme konunun Adalet Bakanlığı'na sorulmasına hükmetmişti. Ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bu talebe olumlu yönde cevap vereceklerini söylemişti.