Halkevleri, ulaşım zamlarını protesto etmek için İstanbul'da Mecidiyeköy Metrobüs durağında eylem düzenledi. Yarın UKOME toplantısında görüşülecek ulaşım zamları öncesi uyarı yaptı.

"Ulaşım zamlarına hayır! Ulaşım tamamen kamulaştırılmalıdır", "Toplu taşımada kullanılan yakıtta ÖTV ve KDV sıfırlansın!", "Otoyol, köprü, havaalanı şirketlerini değil, halkın işe gidiş gelişini sübvanse edin!" dövizlerinin taşındığı eylemde basın açıklamasını İstanbul Halkevleri bölge temsilcisi Zeynep Çelik okudu.

"ULAŞIM ÖZEL BİR TÜKETİM DEĞİLDİR"

"Bugün burada ulaşımda yapılması düşünülen zamlara karşı toplandık. Yoksullaştırma politikalarının ve zamların karşısında hayatta kalmaya çalışıyoruz. Artan Gıda fiyatları, doğalgaza, suya, elektriğe yapılan zamlar ve akaryakıt zamları altında ezilen milyonlarca insan hayatta kalma mücadelesi veriyor" diyen Çelik, "Bizler bu düzeni kabul etmiyoruz. Enerji, ulaşım, barınma kısacası en temel haklarımız sermayeye peşkeş çekilmemelidir. Halkın çıkarları düşünülmeli ve ona göre planlama yapılmalıdır. Ulaşım özel bir tüketim değildir. Ulaşımda ÖTV kaldırılmalı ve özel halk otobüsleri derhal kamulaştırılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Halkevleri eylemi 2

"En temel haklarımızdan birisi olan ulaşım hakkı; işe gidiş ve dönüş saatlerinde parasız olmalı, diğer zamanlarda vergilerden muaf tutulmalı ve halkın yaşamını kolaylaştıracak biçimde ücretlendirilmelidir" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"AKARYAKITTA KDV VE ÖTV SIFIRLANSIN"

"Başta akaryakıt zamları olmak üzere tüm zamların sorunlusu kuşkusuz ki AKP iktidarıdır. Fakat CHP’li belediyeler de bu gerekçeyle krizin faturasını halka kesmemeli, iktidarın suçuna ortak olmamalıdır. Çünkü zamlara kaşı daha fazla dayanacak gücümüz kalmadı.
İBB’yi ve UKOME’yi uyarıyoruz! 430 TL olan aylık ulaşım abonman bedeli yapılacak zamla 645 -688 tl  civarına yükselecektir. Aylık ulaşım bedeli yüzde 16 olması demektir. Bu katlanılabilir bir şey değildir. Ayrıca öğrenci indirimi yaşının 25’e indirilmesi de kabul edilemez, daha önce bu hak mahkeme kararıyla elde edilmişti.   
UKOME’yi uyarıyoruz: Yarın yapacağınız toplantıda zam kararı değil, toplu ulaşımda kullanılan akaryakıtta KDV ve ÖTV’nin sıfırlanmasını iktidardan talep edin."

Halkevleri eylemi 3

"PETROLE YAPILAN ZAMLAR GERİ ALINSIN"

"AKP iktidarını uyarıyoruz! Krizin faturasını halkın sırtına yıkmaktan vazgeçin. Halkın cebinden alıp şirketlere aktarmaktan vazgeçin. Petrole yapılan zamlar geri alınsın" denilen açıklamada "Bizler Halkın zamların altında ezildiği bir ülkenin karşısında, herkesin güvenceli ve insanca yaşayabildiği bir ülkeyi kurmak için mücadele edeceğiz. En temel haklarımızdan biri olan ulaşım hakkımızı savunmaya, özelleştirme ve yoksullaştırma politikalarının karşısında halkın çıkarımı ve kamulaştırmayı savunmaya devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.