Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlamasını sağlayacak tahıl anlaşması bu hafta devreye alınıyor. Dünyanın başlıca tahıl üreticileri ve ihracatçıları arasında yer alan Ukrayna'nın tahıl ihracatı Rusya işgali ve deniz ablukası nedeniyle durmuş, dünya gıda fiyatlarının yükselmesine yol açmıştı.

LAVROV: ENGEL YOK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da İstanbul'da imzalanan anlaşmalar doğrultusunda Ukrayna tahılının sevk edilmesi için herhangi bir engelin olmadığını belirtti. Rusya'nın 23 Temmuz'da Ukrayna'nın Odessa limanına yönelik gerçekleştirdiği füze saldırısına da değinen Lavrov, "Batılı ülkelerin olayla ilgili haberleri Rusya'ya karşı kullanmak için çarpıttığını" savundu.

RUS SALDIRISI SONRASI BUĞDAY FİYATLARI SIÇRADI

Ukrayna ile tahıl koridoru anlaşmasına imza atmasının üzerinden 24 saat geçmeden, Rusya seyir füzeleri ile Odesa limanını vurdu. Odesa bölgesel askeri idaresi, Rusya'nın cumartesi günü 2 füzeyle limanın altyapısını vurduğunu, 2 füzenin ise Ukrayna hava savunması tarafından düşürüldüğünü açıkladı.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından sağlanan ve İstanbul'da imzalanan anlaşma kapsamında Ukrayna tahılının Odesa'nın yanı sıra Karadeniz'deki diğer 1 liman üzerinden dünyaya ulaştırılması hedefleniyordu.

Rusya'nın işgali sonrası dünyanın en büyük buğday, mısır ve bitkisel yağ tedarikçilerinden biri olan Ukrayna'nın ihracatı durmuş, fiyatlar keskin bir şekilde yükselmiş ve küresel gıda krizi uyarıları yapılmaya başlanmıştı.