Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, canlı bağlantıyla katıldığı İstanbul’da düzenlenen TRT World Forumu’nda; “Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile ortak çabalarımızla açlık tehdidini durduruyoruz. Geçenlerde Endonezya’da G20 Zirvesi’nde ‘Ukrayna’nın barış formülünü’ tanıttım. Bu formül, Rus saldırganlığına son verebilir ve Ukrayna ve diğer halklar için uluslararası hukukun yerini tesis edebilir. Gıda krizi, barış formülümüzün bir unsuru. Bunu yüzde 100 olarak bu konuda Türkiye’nin liderlerinde görebiliriz. Eğer Ukrayna’dan yapılan gıda ihracatını destekleyebilirsek en fakir ülkelere yardımcı olmuş oluruz” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İstanbul düzenlenen TRT World Forumu’na canlı bağlantıyla katıldı. Zelenski, şöyle konuştu:

“Bu sene yaşanan gıda kriziyle bizim küresel pazarımız istikrarsızlaşıyor. Afrika ve Asya başta olmak üzere bunu farklı ülkeler hissetti. Fakat bizim cesur askerlerimiz özellikle Rusya’ya karşı savaşan askerlerimiz ve diplomasimizin gücü sayesinde, Ukrayna’daki Karadeniz’de bulunan üç limandan deniz ihracatını başlatmayı tekrar başardık. Bu yılın temmuz ayından beri 13 milyon tondan fazla tahıl ürününü 40 ülkeye ulaştırdık. Küresel pazar bunu hissetti ve bizim gıda ürünlerimizi tüketen ülkeler de sosyal istikrarda da bunu gördü. İşte bizim gücümüz budur. Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile ortak çabalarımızla açlık tehdidini durduruyoruz. Geçenlerde Endonezya’da G20 Zirvesi’nde ‘Ukrayna’nın barış formülünü’ tanıttım. Bu formül, Rus saldırganlığına son verebilir ve Ukrayna ve diğer halklar için uluslararası hukukun yerini tesis edebilir. Gıda krizi, barış formülümüzün bir unsuru. Bunu yüzde 100 olarak bu konuda Türkiye’nin liderlerinde görebiliriz. Eğer Ukrayna’dan yapılan gıda ihracatını destekleyebilirsek en fakir ülkelere yardımcı olmuş oluruz.

“RUSYA BİLİNÇLİ OLARAK İHRACATLARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNİ YAVAŞLATIYOR”

Bugün itibariyle, 13 milyondan fazla tahıl ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Ama aslında 10 milyonlarca ton ihraç edebiliriz. Çünkü, tahıl inisiyatifine katılan limanlarımız kapasitesinin sadece yüzde 50’sini kullanıyor. Rusya bilinçli olarak söz konusu ihracatların gerçekleştirilmesini yavaşlatıyor. Güya farklı denetimler uydurarak ve yapmak isteyerek. Neden? Çünkü bugün itibariyle yaklaşık 80’den fazla gemi beklemede. Sadece ticaretten bahsetmiyoruz. Bu da demek oluyor ki 100 binlerce insan eksik yemek alabiliyor. Birçok insan gıda ürünleri için daha fazla para ödemek zorunda kalıyor. Çünkü bir devlet tüm ülkelere gıda ürünleriyle şantaj yapıyor. Bir gemiyi gönderirken, bu geminin geliş süresi yaklaşık olarak 3-5 haftadır. Ama bundan dolayı her ay eksik olarak 2-3 milyon ton Ukrayna tahılı gönderiyoruz. Bölgemizin bu sorunu çözmek için kesinlikle potansiyeli var.

Tüm ortaklarımıza, söz konusu ‘barış formülünü’ hayata geçirmemiz için kendisine bir maddeyi seçmeyi teklif ediyorum. Adım adım, Türkiye’nin tahıl inisiyatifi ile olduğu gibi biz de istediğimiz güvenlik mimarisine ulaşmış olacağız. Nükleer ve radyasyon güvenliğini sağlamak, gıda güvenliğini garanti etmek, enerji güvenliğini ve çılgın Rus füze terörüne son vereceğimize dair garanti vermek, esirlerimizin serbest bırakılmasını sağlamak. Bu arada, Türkiye ve özellikle Sayın Recep Tayyip Erdoğan esir takası konusunda epeyce yardımcı oldu ve bunun için ayrıca çok minnettarız.

Bundan sonraki madde ise BM Antlaşması’nın yerine getirilmesini garanti etmek ve Ukrayna toprak bütünlüğünün yeniden tesisinin garantisi. Aynı zamanda, her türlü gerginliğin yeniden tırmanmasını önlemek. ‘Ukrayna barış formülü’ gayet net.

Mayıs ayında tahıl inisiyatifi kapsamında Ukrayna limanları üzerinden ihracatı başlatmak gibi gerçekçi gelmese de yine de olabilir. Temmuz ayında sizinle olan gücümüz sayesinde bunu başlattık. Türkiye’ye destekleri için teşekkür ediyorum.”