Haber: Uğur İstanbullu

Türkiye’nin artan ihracatıyla birlikte, bölgede yaşanan Rusya-Ukrayna savaşı da Hopa Sarp Sınır Kapısındaki karayoluna talebi artırdı. Artan taleple birlikte Hopa’daki mevcut tır parkları yeterli olmaması nedeniyle, Arhavi’den Hopa Sarp Sınır Kapısına kadar uzanan yolda tır kuyruğunun oluşması zaman zaman ölümlü kazalara da sebep oldu.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, ”Bu durum ilçemizde yol üzerinde ve mahalle aralarında 1500'den fazla aracın beklemesine yol açarken sosyal ihtiyaçların giderilmesi noktasında uygun olmayan koşullarda 5-6 günü bulan bekleyişler nedeniyle şoför esnafımız ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Ayrıca bölge halkı mahallelerinde park eden araçlardan dolayı ciddi huzursuzluk duymaktadır. Bu vesileyle ilçemizde yaklaşık 3000 tır kapasiteli bir park alanına ihtiyaç duyulmakta olup bölgemizin arazi koşulları nedeniyle deniz dolgusu yapılarak bu alanın yaratılması en olası çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan TBMM’si başkanlığına soru önergesi vererek Hopa’da ivedilikle tır parkının yapılması için önerilerde bulunarak, sorularının da cevaplanmasını istedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

          Aşağıda belirtilen sorularımın Ticaret Bakanı Sayın Mehmet MUŞ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. 28.11.2022

       Türkiye'nin artan ihracatı ve Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekât nedeniyle ve Karadeniz'de bazı limanların kullanılamamasıyla kara yoluna yönelen taşımacılık sınır kapılarında TIR yoğunluğunun artmasına neden olmuştur.

       Ülkemizin Gürcistan'a ve diğer Kafkas ülkelerine açılan Sarp Sınır Kapısında günlük 550-650 arasında TIR çıkış yapabilmektedir. Ancak ülkemizin farklı bölgelerinden günlük 1000 TIR'dan fazla araç Sarp Sınır Kapısına yönlenmektedir. Bu durum ilçemizde yol üzerinde ve mahalle aralarında 1500'den fazla aracın beklemesine yol açarken sosyal ihtiyaçların giderilmesi noktasında uygun olmayan koşullarda 5-6 günü bulan bekleyişler nedeniyle şoför esnafımız ciddi mağduriyet yaşamaktadır.

        Ayrıca bölge halkı mahallelerinde park eden araçlardan dolayı ciddi huzursuzluk duymaktadır. Bu vesileyle ilçemizde yaklaşık 3000 TIR kapasiteli bir park alanına ihtiyaç duyulmakta olup bölgemizin arazi koşulları nedeniyle deniz dolgusu yapılarak bu alanın yaratılması en olası çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizin hızla artan ihracatının lojistik anlamında sekteye uğramaması ve günlerce beklemek zorunda kalan TIR şoförlerinin sosyal ihtiyaçlarını uygun koşullarda sağlayabilmesi için Hopa ilçemizde TIR parkı yapılması hususunda gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1-      Sarp Sınır Kapısı’nda çeşitli nedenlerle yaşanan sorunlar nedeniyle yaşanılan mağduriyetlerinin giderilmesi adına ilgili Bakanlıklar nezdinde yürütülen çalışmalar nelerdir? Kamuoyuyla paylaşır mısınız?

2-      Sarp Sınır Kapısındaki yoğunluğun ve kilometrelerce oluşan tır kuyruklarının önüne geçilmesi adına Tır Parkları’nın kapasitesinin yeterli düzeye getirilmesi adına yürütülen çalışmalar hangi aşamadadır?

3-      Bölge Halkının ve ilgili odaların talepleri doğrultusunda Hopa İlçesinde Tır Parkı yapılması adına gerekli düzenlemeler ne zaman hayata geçirilecektir? Bir takvim açıklar mısınız?