ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley ekonomistleri, Türkiye’deki seçim için üç farklı senaryoyu değerlendirerek, piyasalar için olası sonuçları öngördü.

Banka, seçimleri muhalefetin kazanması durumunda AKP iktidarında getirilen ‘sıra dışı’ uygulamaların yürürlükten kaldırılmasını bekliyor.

İktidarın devamındaysa, Türk Lirası’nda kademeli değer kaybı ve sıra dışı regülasyonlara daha fazla bağlılık öngördü.

Farklı senaryoların Türk Lirası ve Türk varlıkları üzerindeki olası etkilerini değerlendiren ekonomistler, müşterilerine geçtikleri notta seçimlerin politika tercihlerini belirleyeceğinin altını çizdi.

‘TL’NİN DEĞER KAYBETMESİ MUHTEMEL’

BloombergHT’nin aktardığına göre Morgan Stanley ekonomistleri, TL’nin orta vadede her senaryoda değer kaybetmesinin muhtemel olduğunu ama geleneksel politikaların daha olumlu olacağını kaydetti.

Hisse tarafındaysa ekonomistler, geçen yılki güçlü performansın ardından Borsa İstanbul endekslerindeki dalgalı seyre dikkat çekti.

Raporda, gelecekteki ekonomi politikalarının farklı seçim sonuçlarına göre değişebileceği ve bu durumun hisse performanslarını da etkileyeceği öngörüldü. Ekonomistler bu durumun uzun vadede hisse yatırımını zorlaştırdığını belirtti.

RİSK PRİMİ ARTACAK

Tahvil tarafı içinse, seçimlerin risk primini artırdığı ifade edildi. Seçim sonrası ortaya çıkabilecek belirsizliğin politik bir ‘eylemsizliğe’ sebebiyet verebileceği, geleneksel politikalara dönüşünse kısa vadede olumlu etki yaratacağı vurgulandı.

ERDOĞAN CUMHURBAŞKANLIĞINI, MUHALEFET PARLAMENTOYU ALIRSA…

Ekonomistler cumhurbaşkanlığı seçimini Tayyip Erdoğan, parlamentoyu muhalefetin kazandığı senaryoda ‘dövizde büyük bir ön düzeltme’ uyarısında bulundu.

Öte yandan bu senaryoda 2024’te enflasyonun yüzde 35-40 seviyesinde süreceğini ve daha düşük büyüme kaydedileceğine yer verildi.

Ekonomistler bu sonucun politika faizinde bazı ayarlamalarla sonuçlanabileceğini, ‘sıra dışı’ regülasyonlarınsa büyük ölçüde değişmeyeceğini öngördü.

ERDOĞAN’IN KESİN ZAFERİ OLURSA…

Erdoğan’ın kesin zaferi durumunda ekonomistler TL’de kademeli değer kaybı, düşük faizlerin devamı ve sıra dışı regülasyonlara daha fazla bel bağlanmasını bekliyor.

MUHALEFT KAZANIRSA

Muhalefetin kesin zaferi senaryosundaysa beklenti regülasyonların yürürlükten kaldırılması, Merkez Bankası bağımsızlığının güçlendirilmesi ve politika faizinin ‘ciddi bir şekilde yükseltilmesi’ yönünde oldu.