Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, deprem bölgesindeki çiftçilerin ayrıca desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Tarımsal açıdan acil ve öncelikli yapılması gerekenlerin başında, açıkta kalan hayvanlara barınak temin etmek, onların yemini, suyunu ve elektriğini karşılamak, veterinerlik hizmetleri gibi diğer işlere öncelik vermek geliyor. Çiftçilerimizin enkaz altında kalan makine ve ekipmanları zarar gördüğü için bu konuda da destek verilmelidir. Zarar gören çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerinin olmazsa olmazı olan makine ve ekipmanları derhal yenilenmeli, bölgedeki üreticilerimiz kırsal kalkınma ve yatırım desteklerinden öncelikli yararlandırılmalıdır. Gerekirse belirli yerlerde makine parkları kurulmalı, bir organizasyon dahilinde üreticilerin makine ve ekipman kullanımı sağlanmalıdır” dedi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, bugün yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma ve can kayıplarına neden olduğu 11 ildeki üreticilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Bayraktar, 752 ziraat odasının depremden etkilenen üreticilerin acil ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçtiğini belirterek şunları söyledi:

“ÇİFTÇİ TEMSİLCİSİ, TOPRAK KURULLARINA ÇAĞRILMIYOR: Deprem bölgesinde tarım alanlarının imara açılması sorunu da var. Tarımsal üretim için bulunmaz değerde olan bu toprakların inşaata açılması ve bu yolla yok edilmesi ülkenin gıda güvenliğini tehlikeye atarken bu topraklar üzerindeki güvensiz yapılaşma, insanlarımızı evsiz barksız bıraktı, binlerce insanımızın da canına mal oldu. Birçok ilde Toprak Kurullarına çiftçi temsilcisinin çağrılmaması imara açılmayı kolaylaştırıyor. Toprağın sahibi çiftçi temsilcilerinin Toprak Kurullarında bulunması zorunlu olmalıdır.

BÖLGE, TEMEL TARIMSAL ÜRÜNLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR: TÜİK verilerine göre, 2021 yılında ülkemizin bitkisel üretim değeri 306,3 milyar iken bölgenin bu değere katkısı 64,1 milyar lira ile yüzde 20,9’dur. Bölgede büyükbaş hayvan sayısı, Türkiye toplam sığır varlığının yüzde 12’sini, küçükbaş hayvan varlığının yüzde 18’ini teşkil ediyor. Bölge, Türkiye’de üretilen temel tarımsal ürünlerin önemli bir bölümüne de ev sahipliği yapıyor. Ülkemizde Antep fıstığının yüzde 82,7’si, pamuğun yüzde 72,7’si, narenciyenin yüzde 57,5’i, mısır ve bademin yüzde 33’ü, buğdayın yüzde 19’u ve zeytinin yüzde 16’sı bölgede üretiliyor.

KREDİ BORÇLARININ SİLİNMESİ GEREKİYOR: Depremden etkilenen çiftçilerimizin, tarımsal üretimin sonraki süreçte sekteye uğramaması ve nakit sıkıntısının giderilmesi için bu ödemelerin bölgede artırılarak uygulanması, kredi borçlarının silinmesi de dahil kredi kolaylıkları getirilmesi ve mali yönden tüm tedbirlerin alınması gerekiyor. Bir yandan destek verirken diğer yandan elektrik şirketlerinin üreticilerin mazot ve gübre destek hesaplarından enerji borcunu tahsil etmesi büyük tepkilere neden oldu. Elektrik şirketleri, büyük tepkiye neden olan bu uygulamaya derhal son vermelidir.

ACİL ÖNCELİK HAYVANLARA BARINAK: Bölgede yıkımın etkileri sıcaklığını korurken özellikle ahırların, ağılların, hayvan barınaklarının yıkılması, buradaki hayvanlara ve dolayısıyla üreticilerimize zarar verdi. Tarımsal açıdan acil ve öncelikli yapılması gerekenlerin başında, açıkta kalan hayvanlara barınak temin etmek, onların yemini, suyunu ve elektriğini karşılamak, veterinerlik hizmetleri gibi diğer işlere öncelik vermek geliyor. Hayvanların yok pahasına elden çıkarılmasını önlemek için devlet kurumları TİGEM, Et ve Süt Kurumu, bu konuda daha etkin çalışmalıdır.

MAKİNE VE EKİPMANLAR SAĞLANMALI: Çiftçilerimizin enkaz altında kalan makine ve ekipmanları zarar gördüğü için bu konuda da destek verilmelidir. Zarar gören çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerinin olmazsa olmazı olan makine ve ekipmanları derhal yenilenmeli, bölgedeki üreticilerimiz kırsal kalkınma ve yatırım desteklerinden öncelikli yararlandırılmalıdır. Gerekirse belirli yerlerde makine parkları kurulmalı, bir organizasyon dahilinde üreticilerin makine ve ekipman kullanımı sağlanmalıdır.

TARIM KREDİ, BÖLGEYE YEM SEVK ETMELİ: TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri, ellerindeki arpa ve diğer yemleri bölgeye sevk etmeye devam etmelidir. Özellikle tarımsal sulama mevsimi yaklaştığından, üreticilerin mağdur olmaması gerekiyor. DSİ, bu konuda gerekli tedbirleri almalı, üreticilerin su sıkıntısına girmesini önlemelidir. Ayrıca önemli bir narenciye üreticisi olan Hatay’da limon pazarlamasında sıkıntı oluştu. Dalında kalan limonlar için Tarım Kredi Kooperatifleri gibi alıcı kurumlar devreye girmeli, üreticimiz mağdur edilmemelidir.

ÜRETİCİLERİMİZ, GİRDİ ARZINDA SIKINTI OLDUĞUNU SÖYLÜYOR: İlkbaharla birlikte kışlık ürünlerin gübre ihtiyacı olacak ve yazlık ekilişlerde tohum, mazot, gübre ve sulama gibi ihtiyaçlar belirecektir. Bölgede, gübre başta olmak üzere girdi bayilerinin ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin dükkanları ve depoları zarar gördü.

Üreticilerimiz, girdi arzında sıkıntı olduğunu söylüyor. Bölgeye girdi sevkiyatı hızla yapılmalı ve çiftçilerimize ulaştırılmalıdır. Tarımsal üretimde kalacak çiftçilere tohum, ilaç gübre, elektrik ve sulama gibi girdilerin en azından bu üretim sezonu için hibe destek olarak verilmesi, BAĞ-KUR primlerinin ise hükümet tarafından karşılanması sağlanmalıdır.”