Sulama amaçlı olarak kullanılan kanallara bent çekilince göz susuz kaldı ve binlerce flamingo yavrusu öldü.

Kuşların göç yolu üzerinde olduğundan ilkbahar yaz aylarında pek çok kuş türünün konakladığı Tuz Gölü, büyük bir kuş katliamına tanık oldu. Her yıl 20 binden fazla flamingonun konakladığı Tuz Gölü, flamingolar için kuluçka dönemini geçirdikleri bir yer olma özelliği taşıyor. Flamingolar sonbaharda ise yavruları ile birlikte göç ediyor. Gölü besleyen sulama kanallarının önüne bent çekildiğinden sulamak gölde su seviyesi azaldı ve binlerce flamingo öldü.

SU VAR, ANCAK BENT ÇEKİLİ

Kuşları gözlemlemek için gelen Aksaray Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Fahri Tunç, yerinde tespit ettiği bu olay ile ilgili olarak, şunları söyledi: "Bölgedeki sulama kanalarının içinde iddia edildiği gibi su yok değil, su var. Ancak önüne bentler kurularak vahşi sulamayla tarlaların başına aktarılmış. Buradan Tuz Gölü'ne bir damla su gitmiyor ve hayvanların içecekleri ve beslenecekleri alan bırakılmıyor. Ben yetkilere sesleniyorum; bu konuya duyarlı olalım. Bu bölgede binlerce yavrumuz öldü. Yarın çocuklarımıza göstereceğimiz bir dünya kalmayacak. Bunun sorumlusu hepimiz olacağız."

YAVRU FLAMİNGOLARIN ÇOĞU ÖLDÜ

Fahri Tunç, her yıl 5 bin ila 10 bin yavrunun kuluçkadan çıktığını belirterek, bu yıl yavruların çoğunun öldüğünü aktardı. Tuz Gölü'nde suyun 1.5 kilometre çekildiğini söyleyen Tunç, "Tuz Gölü'ne BOTAŞ su bırakıyor ve bize destek oluyorlar. BOTAŞ’ın bıraktığı su yetmiyor. Gördüğünüz bölgede yukarı kısımdan Şereflikoçhisar kesiyor, aşağıdan Konya kesiyor ve buradan Aksaray suyu kesiyor. Zaten bölgemizde de yağış yok. Bir de su girişleri kapanırsa maalesef Tuz Gölü ölür. Bu flamingoların ölümümün tek sebebi bu su kaynaklarına bent kurarak tarımsal sulamada suyu kullanmalarıdır." dedi.