Kadına yönelik işkence, kötü muamele ve eziyetin, filmlere konu olabilecek bir örneğinin yaşandığı ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran taraf bu kez Afganistan İstanbul Başkonsolosluğu oldu.

Artı Gerçek'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Başkonsolosluğun başvurusunda mağdur konumda üç kişi var. Bunlar, S. Qeyami ile iki çocuğu. S. Qeyami’nin eşi Tajuddin Qeyami ile Qamaruddin Qeyami ve S. Qeyami’nin kardeşi Qays Asia da savcılık başvurusunun şüpheli listesinde de yer aldı.

EVLİLİKLE BİRLİKTE ŞİDDET BAŞLADI

Suç duyurusuna göre, S. Qeyami, Tajuddin Qeyami ile ülkesi Afganistan’da evlendi. İkilinin, biri kız iki çocukları oldu. Ancak evlilikle birlikte, S. Qeyami’ye yönelik fiziksel ve psikolojik şiddet de başladı. Genç kadın, eşinin uyguladığı işkence nedeni ile birçok kez hastanelik oldu. Ağır depresyon yaşayan S. Qeyami, eşinden boşanmak istese de bu mümkün olamadı. S. Qeyami, günlerce evinde hapis hayatı yaşadı.

İKİ ÇOCUĞU İLE İSTANBUL'A KAÇTI

Genç kadın yaşadıklarından kurtulabilmek için arayışa girdi. S. Qeyami, İstanbul Zeytinburnu'nda yaşayan yakınlarının yanına varabilirse, yaşadığı işkenceyi geride bırakabileceğini düşündü. Genç kadın hazırlıklarını yaptı; eşinden gizlice, iki çocuğunu da yanına alarak yasal yollarda İstanbul’a geldi.

YENİ BİR YAŞAM KURMAK İSTEDİ

S. Qeyami, geçen ocak ayında, Afganistan vatandaşlarının yoğun yaşadığı Zeytinburnu’na yerleşti. Genç kadın, iki çocuğu ile kendilerine yeni bir yaşam kurma amacındaydı. Ancak, bunu yaşama geçirmesi mümkün olamadı. Eşinin evi terk etmesinin, öldürülmesi için yeterli bir sebep olduğuna inanan Tajuddin Qeyami, İstanbul’a gelmenin yollarını aramaya başladı.

KAÇAK YOLLARLA TÜRKİYE’YE GELDİ

Qeyami, yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yaptı. Eşinin Zeytinburnu’nda yaşadığını öğrenen Qeyami, mağdur kadının izini buldu. Genç kadın için, ülkesinden yaşadıklarından daha şiddetli günler de bu aşamadan sonra başladı. Qeyami’nin öldüresiye dövdüğü genç kadın günlerce aç bırakıldı. Tajuddin Qeyami, bir keresinde eşini silahla öldürmeye çalıştı.

KADININ KARDEŞİ DE İŞKENCEYE KATILDI

Evden çıkmasına dahi izin verilmeyen mağdur kadının yaşadıklarından haberdar olan bir başka Afgan, Qays Asia’ya ulaştı ve kardeşinin yaşadığı işkenceyi anlattı. Kardeş Asia’nın, kardeşine yardım eli uzatması beklenirken, şiddet uygulayan eniştesinden para aldığı için, kardeşinin, pencereleri siyah filmlerle örtülü bir odaya kapatılmasını sağladı.

KARANLIK ODADA ESİR HAYATI

S. Qeyami ve iki çocuğu, esir tutuldukları odada günlerce aç bırakıldı. Durumdan haberdar olan bir kişinin Afganistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na haber vermesi ile, konsolosluk harekete geçti. Yaşananlara ilişkin ayrıntılı bilgi toplayan konsolosluk görevlileri, savcılığa suç duyurusunda bulunmaya karar verdi.

‘HAYATLARI TEHLİKEDE’

Savcılık başvurusunda, S. Qeyami ve iki çocuğuna ulaşılamadığı, hayatlarının da tehlikede olduğu bildirildi. Savcılık başvurusunda, “Hayatta oldukları dahi şüphelidir” denildi. Savcılık başvurusunda, şüphelere ilişkin soruşturma yürütülerek haklarında dava açılması istendi.

SAVCILIK TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ

Yapılan başvuru sonrası savcılık harekete geçti. İlgili birimlere talimatlar gönderildi. Ancak, yapılan tüm aramalara rağmen genç kadın ve iki çocuğunun izine rastlanamadı. Şüpheli üç kişiye yönelik de aylar süren takip sonuç vermedi. Savcılık, taraflara ulaşamadığı için takipsizlik kararı verdi. Artı Gerçek’in ulaştığı konsolosluk avukatı, S. Qeyami ve çocuklarının hayatından endişe ettiklerini söylemekle yetindi.