Global araştırma şirketi Ipsos, yurttaşlara Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacıların gelecekte güvenlik sorunu oluşturup oluşturmadığını sordu.

HER 10 KİŞİDEN 9’UNA GÖRE EN BÜYÜK SORUN EKONOMİ

Araştırmada, yurttaş sığınmacılardan önce toplumun en büyük sorunu olarak ekonomiyi işaret etti. Koronavirüs toplum için önemli sorun olmaktan çıkarken iktidarın ve muhalefetin 'Gitsinler- göndermeyeceğiz' tartışmalarının aslında toplum için önemi yok. Her 10 kişiden 9’u ekonomiyi en önemli sorun olarak görüyor.

YÜZDE 64'ÜN SURİYELİ BİR ARKADAŞI YOK

2020 yılında Suriyeli arkadaşı olan bireylerin oranı yüzde 13 iken 2022 yılında bu oran 5 puan artarak yüzde 18’e yükselmiş. Diğer taraftan toplumun yüzde 64 Suriyeli bir arkadaşı olmadığını söyledi.

Suriyeliler ile aynı değerlere ve geleneklere sahip olmadığımız görüşü oldukça baksın bir düşünceyken son 2 sene içinde bu görüşün evrilmediği görüldü.

HER 10 KİŞİDEN 6’SINA GÖRE SURİYELİ SIĞINMACILAR SORUN

Bugün her 10 kişiden sadece 1’i aynı değerlere ve geleneklere sahip olduğumuzu düşünürken, toplumun yarısı bu görüşün tam tersini düşünüyor. Yüzde 37’lik bir kesim ise bu konuda net bir görüş belirtmedi.

Suriyelilerin gelecekte güvenlik sorunu oluşturacağı görüşü 2020 senesine göre 6 puan azalmış olsa bile yine de bugün her 10 kişiden 6’sı Suriyeli sığınmacıları sorun olarak görüyor. Suriyelilerin güvenlik sorunu oluşturmayacağını düşünenlerin oranı sadece ise yüzde 7.