Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın kuruluşlarınca bireysel silahlanmanın arttığı yönünde ayda bir tekrarlanan yalan haberler yüzünden aynı açıklamayı tekrar tekrar yaptığımız için özür dileriz" denilerek, “Kritik Bir Süreçteyiz” başlığı ile verilen haberdeki bireysel silahlanmaya yönelik iddialar ile ateşli silah ve kesici delici aletle işlenen olaylar ve bu olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin verilerin gerçeği yansıtmadığı için yapılan açıklama hatırlatıldı.

ÜLKELERE GÖRE SİLAHLANMA ORANLARI

Yine benzer bir şekilde, “Bireysel silahlanmanın arttığı ve Türkiye'de 25 milyon ruhsatsız, 2,5 milyon ruhsatlı silah olduğu” yönünde bir internet sitesinde haber yapıldığı kaydedilen EGM açıklamasında, "Silah ruhsatının kimlere ve nasıl verileceği 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve 91/1779 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik hükümlerinde belirtilmiştir. Bu şartlara haiz olmayanlara silah taşıma ruhsatı verilmemektedir" denili. Açıklamada, ülkelerin toplam nüfuslarına göre ruhsatlı silah oranları da aktarıldı: "İtalya %8,5 Çek Cumhuriyeti %8,3, Almanya %6,6, İspanya %6,3, Fransa %4,8, Türkiye % 3"

Açıklamada, son beş yılın rakamlarına bakıldığında ve yaşanan Covid-19 salgını da göz önüne alındığında yeni verilen ruhsatlı silah sayılarında azalma olduğu ifade edildi. EGM'nin verdiği verilere göre ruhsatlı silahların dağılımı şöyle: 

  • Kamu Görevlisi 244.184
  • Emekli Kamu Görevlisi 198.428
  • Can Güvenliği 53.312
  • Meslek Mensubu 131.841
  • Toplam: 627.765

* Yıl içerisinde düzenlenen silah taşıma ruhsat sayıları aktif silah bulunan kişi sayısını değil, düzenlenen ruhsat sayısını ifade etmektedir.

* Emniyet ve Jandarma sorumluluk bölgelerinde son 5 yıllık döneme bakıldığında ateşli silah ve kesici delici aletle işlenen toplam olay sayısı ve bu olaylarda hayatını kaybeden kişi sayısında düşüş meydana geldiği görülmektedir.