Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Grubu (GRECO), Türkiye’nin milletvekilleri, hakim ve savcılarla ilgili yolsuzluğun önlenmesi ile ilgili önerilere uyma konusunda kötü olduğunu bildirdi.

GRECO 2021 yılı raporunda Türkiye, 46 ülke içinde tavsiyeleri yerine getirme konusunda başarısız olan 13 ülke içinde yer aldı.

Raporda Türkiye'nin 2021'de, GRECO tarafından yapılan milletvekili, hakim ve savcılarla ilgili yapılan 31 tavsiyenin ortalama yüzde 51,6’sını yerine getirmediği, yüzde 38,7’sini kısmen yerine getirdiği, yüzde 9,7’sini ise tamamen uyguladıği bilgileri yer aldı.

Raporda Türkiyeli milletvekillerinin tavsiyelere uymama oranının ise yüzde 57 olduğu tespit edildi.

HANGİ ÜLKELER VAR?

GRECO raporunda Ermenistan, Belçika, Almanya, Macaristan, Lüksemburg, Bosna-Hersek, Danimarka, Sırbistan, Moldova, Romanya, Polonya, Ukrayna da yolsuzlukla mücadelede en başarısız ülkeler arasında yer alıyor.

GRECO TÜRKİYE'YE HANGİ TAVSİYELERDE BULUNMUŞTU?

GRECO’nun önceki raporlarında Türkiye’deki  yargıç ve hakimlerin bağımsızlığının zarar gördüğüne dikkat çekmişti. Ayrıca Türkiye’de milletvekilleri ile yargı mensupları arasında yolsuzluğun önlenmesi için Ankara'nın somut önlemler almadığı vurgusu yapılmıştı.