Türkiye’nin birçok şehrinde meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili süreci ve yaşanan tahribatı anlatmak üzere Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek ve CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, dokuz8TV’de Bekir Güneş’in konuğu oldu.

"VALİ İLE GÖRÜŞMEK İSTEDİM, ULAŞAMADIM"

Tunceli'deki orman yangınıyla ilgili yaşananları aktaran Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Hozat Belediyesi’nin çağrısı üzerine yola çıktıklarını ifade etti. Yangın bölgesine girmelerine izin verilmediğini anlatan Maçoğlu, “Üstten gelen talimatlardan dolayı bizi bölgeye sokamayacaklarını söylediler,” dedi. Tunceli Belediye Başkanı, yangınla ilgili valiyle görüşmek istediğini ancak ulaşamadığını sözlerine ekledi.

"ORMANLAR YANMAYA BIRAKILDI"

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, yangınlar için önceden hiçbir hazırlık yapılmadığını ve yangınlar başladıktan sonra havadan müdahalenin çok geciktiğini ifade etti. “Yangın o kadar hızlı ilerliyordu ki karadan yapacak pek bir şey yoktu. Karadan müdahale yangının mahallelere ulaşmasının önüne geçti.”

Zeybek ayrıca yangını söndürmenin kimin sorumluluğunda olduğuyla ilgili de konuştu. Antalya milletvekili, merkezde çıkan yangınları söndürmenin belediyenin görevi olduğunu ancak orman yangınına Tarım ve Orman Bakanlığı’nın müdahale etmesi gerektiğini ifade etti. “Görevi ihmal değil; ağır ihmal yapıldı, ormanlar yanmaya bırakıldı. Devletin müdahale etmesi gerekiyordu.”

"SORU İŞARETLERİYLE DOLU BİR SÜREÇ YAŞADIK"

Muğla'daki yangınlarla ilgili süreci anlatan CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, “Büyük bir çaresizlikle mücadele etmeye çalıştık,” dedi. Yangın söndürme uçaklarının sayısyıla ilgili verilen bilgilerin hatalı olduğunu ifade eden Erbay, “Uçakların ikisi Bodrum’da; ikisi Marmaris’te; biri Köyceğiz’de olsa biz bunları göreceğiz,” dedi. CHP Milletvekili, insanların kafasında çok fazla soru işaretinin olduğu bir dönem yaşadıklarını sözlerine ekledi. “Yangınların söndürülmesi için havadan müdahele artık yeterli değil, koridor açılması gerekiyor. Ama nedense bu koridor açılmıyor; bunu da bir soru işareti olarak belirtelim.”