Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz'ın bir televizyon programında 'Türkiye, IMF'den 6,5 milyar dolar borç aldı' iddialarına cevap verdi. Sosyal medyadan açıklama yapan Nebati, "IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan ve bunun bir yükümlülük olduğunu belirten Ekonomist Uğur Gürses "Bakan Nebati, IMF'den borç alındığını söyleyen İyi Partili B. Yılmaz'ın çarpıttığını söylemiş. Türkiye bu parayı talep ederek borç almadı. Ancak kamu borcu olarak bilançosuna yazdı. Bu tür IMF tahsisleri bir tür "konsiye rezerv" gibidir; varlık olarak da yükümlülük olarak da yazılır. Sonuç olarak bu borçtur; hem de Hazine'nin dış borcu." İfadelerini kullandı.

"KULLANILMAYAN PARANIN KAVGASINI EDİYORLAR"

Konuyla ilişkin konuşan Ekonomist Oğuz Demir de "Kullanılamayan paranın kavgası ediyorlar. Sonuçta bir yükümlülük. Ama bu yükümlülük de geri ödenecek bir yükümlülük değil. Zaten pandemi döneminde IMF'nin verdiği bir imkân. Ödemeler dengesi sıkıntısı yaşayabilecek, olası riskli dönemde dolara, euroya kaçan ülkelerde, döviz rezervi sorunu yaşayabilecek ülkelere IMF kendi yarattığı kaynak ile böyle bir imkân sağlamış oldu. Aslında Bakan Nebati doğru söylüyor. Her ikisi de çarpıtıyor. Biri sanki bunun yarın bir gün ödenmesi gereken borçmuş gibi söyleyerek çarpıtıyor, diğeri de sanki bu IMF programı gibi anlatılmış da hayır IMF programı değilmiş gibi söylüyor." dedi.