Türkiye, koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirleri gevşeterek normalleşmeye dönmeye hazırlanıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamadan sonra aşamalı bir normalleşme planının devreye sokulacağı kaydedilmişti. Bu kapsamda AVM’ler ve liglerin açılması kararları kamuoyunda ciddi tartışmalara neden olurken birçok alanda Türkiye normalleşmeye hazırlanıyor.

PAZAR YERLERİ 11 MAYIS’TA AÇILACAK

Pazar yerleri, sosyete pazarları hariç 11 Mayıs’ta açılacak. Sosyete pazarlarının da haziran ayının başında açılması planlar arasında. Merakla beklenen Kapalıçarşı da 1 Haziran’da açılacak. Pazar yerlerinde uygulanan maske zorunluluğu ve mesafe kuralı, sosyete pazarı ve Kapalıçarşı’da da uygulanacak.

AVM'LERDEKİ DENEME KABİNİ SÜRESİ 10 DAKİKA

Sağlık Bakanlığı, 11 Mayıs’ta açılacak AVM ve AVM içindeki iş yerlerinde alınacak önlemleri belirledi. Buna göre AVM’de ve AVM’deki iş yerlerinde görünür yerlere Covid -19 önlemleri ile ilgili afişler (el yıkama, maske kullanımı ve iş yeri içinde uyulması gereken kurallar) asılacak, AVM ve iş yerlerinin girişinde, ayrıca AVM içerisinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacak.

TAKSİ DURAKLARINA BİLGİLENDİRME AFİŞİ ASILACAK

Ticari taksi duraklarında COVID-19 hakkında bilgilendirme yapılmalı ve duraklara COVID-19, el yıkama, maske takma kuralları konusunda afişler asılmalıdır. Ticari taksi duraklarında kişiler arası mesafe (3-4 adım, 1 metre) korunmalıdır.

31 MAYIS'TAN İTİBAREN TERHİSLER, 5 HAZİRAN'DAN İTİBAREN CELPLER YAPILACAK

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "31 Mayıs'tan itibaren terhisleri, 5 Haziran'dan itibaren celp işlemlerini, 14 Haziran'da Milli Savunma Üniversitesi sınavının ve 20 Haziran'dan itibaren bedelli askerlik için seçilen gençlerimizin Silahlı Kuvvetlerine kabulünü planladık” açıklamasını yaptı.

DÜĞÜNLERE 16 MADDELİK KORONA GÜNCELLEMESİ: ÇUBUKLU HALAY

İçişleri Bakanlığının onay vermesi halinde düğün salonlarını açmaya hazır olduklarını anlatan Sönmez, TRT’ye sektör temsilcileriyle bir araya gelerek yeni dönemde alınacak tedbirlere ilişkin 16 maddelik bir çalışma yaptıklarını anlattı. Tedbirlerde “Takı merasiminin yeniden dizayn edilerek takı sandıklarının oluşturulması” maddesi de yer alıyor. Bilim insanları, özellikle kapalı mekanda düğün için erken olduğunu söylerken Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası Genel Başkanı Barış Ay, izin çıkarsa alınabilecek önemleri belirlediklerini açıkladı. Önlemlerin en çarpıcı olanı ise 1,5 metrelik çubuklarla halay çekmek.

SABİHA GÖKÇEN 28 MAYIS'TA KAPILARINI AÇIYOR

Koronavirüs salgını nedeniyle 28 Mart’ta geçici olarak hizmete ara veren İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (İSG) yetkililerin de onay vermesiyle 28 Mayıs’ta kapılarını açmaya hazırlanıyor. Konuya dair konuşan İSG CEO’su Ersel Göral, “Yoğun bir hazırlık dönemi geçirdik. Bir yandan tesislerimizin bakımlarını gerçekleştirirken diğer taraftan da tekrar faaliyete başlamak için hazırlıklarımızı hızla yaptık. Sosyal mesafe ve hijyen odaklı olarak yeni bir sisteme geçtik. Havacılıkta bundan sonra yeni bir dönemin başlayacağını söyleyebiliriz" dedi.

İSTANBUL HAVALİMANI'DA HAZIRLIKTA

İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, 28 Mayıs’ta iç hat uçuşlarına açılması planlanan havalimanında alınacak önlemleri açıkladı. Samsunlu, uçuş yapan yolcuların seyahat sonrası ikamet edecekleri yerlerin adreslerini havalimanlarında bildireceklerini söyledi. Samsunlu, “Havalimanı girişlerine özel dezenfektanlı paspas koyulacak. Bu paspasla virüsün ayakkabı ile taşınımı engellenecek” dedi.

DİŞ HEKİMLERİ İÇİN 1 EYLÜL TARİHİ

Diş hekimlerinin ve fizyoterepistlerin ise 1 Eylül’de göreve başlaması planlanıyor. 3. aşamaya kadar çalışmaya başlaması hedefleniyor.