Edirne’nin Fatma Şakir Memik’ten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) seçilen ikinci kadın milletvekili Türkan Seçkin, 7 Aralık Çarşamba günü (yarın) saat 17.00’de Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı’nda açılışı yapılacak sergiyle anılacak.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, sergiye ilişkin şunları söyledi:

“KADINLARIMIZA ÖRNEK OLMASINI İSTİYORUZ”

“Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 5 Aralık 1934’te tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük ederek, kadınlara siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını verdi. Türkiye, Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdı. 1935 yılında yapılan ilk seçimlerde Türk kadını 17 sandalye elde etti. Ara seçimle bu sayı 18 sandalyeye yükseldi. Bunlardan biri de Edirne’den Dr. Fatma Şakir Memik’ti.  Edirne’nin Fatma Şakir Memik’ten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçilen ikinci kadın milletvekili de Türkan Seçkin oldu. Dr. Fatma Şakir Memik ve Türkan Seçkin bizim için çok kıymetli, çok değerli isimler. Edirne’nin siyasi tarihinde yer alan iki ismi de gençlerimizin tanımasını, kadınlarımıza örnek olmasını çok önemsiyoruz.”

Seçkin’in ön seçimle meclise giren Türkiye’nin ilk kadın milletvekili olduğuna dikkat çeken Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir ilkokul öğretmeni olarak idealleriyle atıldığı siyasette, kısa sürede müthiş yol kat etti. İş yaşamında yorulmak bilmeyen, aklına koyduğunu yapan, yaşadığı koşullardaki düşüşü, ‘dışarıdan ne derler’i hiç dert etmeyen, her şartta mücadele edebilen bir kadındı Türkan Seçkin. Edirne’de ilk ana okulunu, ilk kız yurdunu, ilk dershaneyi açan, Edirne’nin ilk sayılı kadın şoförlerinden olan, Türkiye’nin ön seçimle seçilmiş ilk kadın milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Edirne’yi temsil eden, eğitimli, cesur, özgürlükçü bir kadın olan Türkan Seçkin’i gençlerimizin ve kadınlarımızın daha yakından tanımasını sağlamak için yaşamından kesitlerin yer aldığı fotoğraf sergisi ile yaşamını anlattık.”