Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu ile birlikte ülkenin dört yanından tabip odası yöneticilerinin çevrimiçi katılacağı basın toplantısı yaptı. Açıklamada, "Türkiye’de uygulanan özelleştirmeci ve piyasacı sağlık politikaları ile halkın sağlık hakkı önemli ölçüde elinden alınmıştır. Birçok yandan devlet hastanesi kapatılırken kamu sağlık hizmeti 'şirketleştirilmiş' şehir hastanelerine bırakılmış; özel hastaneler kamunun olanaklarıyla tekeller haline getirilmiştir. GSS ile tüm toplumun sağlık sigortasına ulaşacağı algısı yaratılırken bugün 15 milyona yakın yurttaş sağlık güvencesinden yoksun hale getirilmiştir. Yok sayılan birinci basamak sağlık hizmetlerinin topluma nasıl olumsuz yansıdığı pandemi sürecinde gözler önüne serilmiştir. Sözün özü iktidar 20 yılda sağlık politikasını iflas ettirmiştir" denildi.

Şebnem Korur Fincancı Pınar Saip 12

"EK ÖDEME ÇALIŞMA BARIŞINI BOZMAKTAN BAŞKA İŞE YARAMADI"

"Hekimler ve sağlık çalışanlarının çok büyük çoğunluğu hiçbir performans ve diğer ek ödemeleri almadan, gece gündüz demeden çalışmasına rağmen, insanca yaşayacak ücret alamamaktadırlar. Ek ödeme adı altında verilen, geleceğimize yansımayan ücretlendirme modeli, çalışma barışını bozmaktan başka bir işe yaramamıştır" denilen açıklamada, "Pandemi döneminde de pandemi öncesinde de yapılan ek ödemelerin miktarı, dağılımı, tamamen keyfi biçimde yapılmakta olup, adaletten oldukça uzaktır. Ek ödemeler idarecilerin iki dudağı arasından çıkacak söze bağlı olarak bazı kurumlarda ya hiç ödenmemekte ya da onur kırıcı rakamlar ile ödenmektedir" denildi.

"Uzun saatler kesintisiz fazla çalışma, sık nöbet tutma, yoğun iş yükü, şiddete maruz kalma sağlık ortamlarının olağan hallerine dönüşmüştür. 36 saat hastanelerden çıkamayan genç hekimler, mesai saati kavramı nedir bilmeyen uzmanlar bulunmaktadır" denilen açıklama şöyle devam etti:

"Uzun zamandır çalışma koşulları, ücretlendirme, özlük hakları konusunda dillendirilen tüm bu sorunlara yanıtsızlık; emeklilik, istifa, hekim göçü, tükenmişlik, hastalık, intihar, hekime yönelik şiddetle sonuçlanmaktadır. Yalnızca 2020 yılında, 12 bine yakın beyaz kod verilen sağlıkta şiddet olayı yaşanmıştır. Sağlık Bakanı Doktor Fahrettin Koca, 2020 yılının ilk 6 aylık süresi zarfında 2 bin 412 doktorun istifa ettiğini, 522 doktorun özel hastanelere geçiş yaptığını açıklasa da resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifası olduğu birliğimize iletilmiştir. Yurtdışında çalışmak için birliğimizden talep edilen iyi hal belgesi yılda 900’lere 1000’lere ulaşmıştır. Ayda yaklaşık 80 hekim, evet 80 hekim bu ülkede hekimlik yapmak yerine yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih etmektedir."

YÜZDE 45'İNİN AYLIK GELİRİ YETMİYOR

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 81 ilden 6178 hekimin yanıtladığı anketin sonuçlarını da paylaştı:

 "%45’inin aylık geliri yetmiyor,
%76’sı pandemi ek ödemesi almıyor,
%90’ına göre performansa dayalı ek ödeme sisteminin adaletsiz olduğunu düşünüyor,
%92’si geçtiğimiz sene TBMM’de kabul edilen, sağlıkta şiddet ile ilgili son yasal düzenlemenin etkili olmadığını düşünüyor.
%84’ü daha önce hasta veya yakını tarafından sözel ve fiziksel şiddete uğradığını belirtti.
%68’i çalışma şartlarının yoğunluğu nedeniyle hastalarıyla yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğini düşünüyor.
%72’si çalışma ortamının pandemi koşullarına uygun olmadığını düşünüyor."

Türk Tabipleri Birliği'nin "Öncelikli ve Acil Taleplerimiz" dediği açıklamada;
"Sağlıkta Özelleştirmeci, Piyasacı Politikalar Durdurulmalı, Sağlık Hizmetleri Toplumcu Bir Anlayışla Yeniden İnşa Edilmelidir.
Güvencesiz, Gerçekdışı Bahanelerle İşimizden Edildiğimiz ve Köleliği Dayatan Çalışma Koşullarına Son Verilmeli, Güvenceli Çalışma Esas Olmalıdır.
İşyerlerimiz Alanın Uzmanları ile Görüşülerek Güvenli, Sağlıklı Çalışma Ortamları Haline Getirilmelidir. 
Haftalık Çalışma Sürelerimiz Önerilerimiz Çerçevesinde Yeniden Düzenlenmelidir.
Temel Ücretlerimiz TTB’nin Görüş ve Önerileri Çerçevesinde Belirlenmeli, Emekliliğe De Yansıyacak Yaşanabilir Ödeme Sağlanmalıdır.
COVID-19 Başta Olmak Üzere Meslek Kaynaklı Hastalıklara Karşı Bütüncül Bir Meslek Hastalıkları Yasası Çıkarılmalıdır! Pandemi Süresince Çalıştığımız Her Yıl İçin Derhal 120 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammı Verilmelidir" denildi.

Açıklamanın sonunda "Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak hekimlerle, sağlık emekçileriyle, toplumla çalışma ortamlarında ve yaşam alanlarımızda buluşmalarla taleplerimizi dile getireceğiz. Sağlık Bakanı’nın talebimize yanıt vermemesi halinde illerden odalarımızla beraber taleplerimizi dile getireceğimiz bir yürüyüşle Ankara’da bir araya geleceğiz" denildi.