Tunus 25 Temmuz’da tarihi bir referanduma hazırlanıyor. Yeni anayasa taslağında “İslam’ın devletin dini olduğu” maddesi ve İslam’a yapılan tüm atıflar da anayasa metninden çıkarılıyor. Anayasa yazımını üstlenen Ulusal İstişare Komitesi'nin hazırladığı taslak, Cumhurbaşkanı Kays Said’e sunmuştu. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada teslim edilen taslağın nihai olmadığı, bazı bölümlerinin tekrar gözden geçirilebileceği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Kays Said de "laik anayasayı" doğruladı. Cumhurbaşkanı Said, yaptığı açıklamada yeni anayasada İslam'ın "devletin dini" olmayacağını doğruladı, ancak "Dini İslam olan bir ümmetiz" dedi. Said şu ifadeleri kullandı, yeni anayasada öne çıkan özelliğin devletin birliği olduğunu kaydederek, 2014’te hazırlanan anayasanın bunu sağlayamadığını savundu.

İSLAM'A HİÇBİR ATIF OLMAYACAK

Ulusal Danışma Komisyonu Koordinatörü Sadık Belaid de Fransız AFP’ye verdiği demeçte hazırlanan anayasada İslam’a yapılan her atfın kaldırılacağını söyledi. Dinin anayasadan kaldırılacak olmasına İslamcı grup ve partiler tepki gösteriyor. Müslüman Kardeşler’in Tunus kolu olan En Nahda Hareketi, Arap ve İslam kimliğinin devletin temelinde yer aldığını iddia ederek, anayasa değişikliklerini "Halkın değişmez değerlerini yıkma girişimi" olarak nitelendirdi. Bazı İslamcı grupların referandumu boykota hazırlandığı kaydediliyor.

SOL MUHALEFET DEMOKRASİ İSTİYOR

Öte yandan, yeni anayasa yazımı kapsayıcı olmadığı ve ülkeyi demokrasiden uzaklaştırdığı gerekçesiyle bazı emek ve meslek örgütleri ve sendikalar tarafından da protesto ediliyor. Sol tandanslı bazı gruplar Said’in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor. Tunus Emekçileri Partisi, Cumhuriyetçi Parti, Demokratik Akım, Tekettül Partisi ve Kutup Partisi, referandum süreciyle ilgili de kaygı duyuyor. Tunus Emekçileri Partisi Genel Sekreteri Hamma Hammami, Yüksek Seçim Kurulu binası önünde yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Said'in tüm kurumları ve özgürlükleri işlevsiz bırakmayı ve kendisini Tunus'un yeni diktatörü yapmak istediğini" söyledi. 

SİYASAL İSLAM'A GEÇİT VERMEDİ AMA...

Arap Baharı'nın ardından Bin Ali diktatörlüğünden kurtulan Tunus'ta siyasal İslamcı En Nahda, ülkeyi dini kurallarla yönetme girişiminde bulunmuş, Tunusluların yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. Aylar süren protestoların ardından geri adım atan En Nahda, iktidarı da paylaşmak zorunda kalmıştı. Yaşanan çalkantılı politik süreçlerinden ardından Cumhurbaşkanı Kays Said, geçtiğimiz yılın temmuz ayında parlamentoyu askıya almış, bu yıl mart ayında da meclisi feshetttiğini açıklamıştı. Tek adam rejimi kuran Said, bir yol haritası açıklayarak, 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapılacağını ilan etmişti.